EDITORIAL | Puterea politică vs „Puterea a Patra” – un duel inegal, dar cu riscuri electorale imense pentru PAS

Situația de la N4 este mult mai gravă decât pare la prima vedere. Procesul verbal steril, publicat marți pe pagina anonimului consiliu „pentru nu știu ce investiții strategice și bla, bla, bla”, a ascuns, de fapt, „adevăratele” acuzații la adresa fondatorilor televiziunii: „suspiciuni de conexiuni cu gruparea Plahotniuc-Şor” (sic!). 

Au ascuns acest detaliu, cel mai probabil, pentru că n-au vrut să provoace un scandal în spațiul public și ca să nu ridice mingea la fileu celor care mai pot contesta activitatea acestei instituții obscure. 

Acum, după comunicatul televiziunii N4, lucrurile s-au limpezit, iar la suprafață a ieșit adevărata lor intenție. Riscurile ca N4 să fie închis sunt mari, pentru că le stă ca un os în gât principalul produs al acestui post tv. N4 înseamnă, de fapt, emisiunea „Puterea a Patra”. Iar ținta este Gheorghe Gonța, nicidecum fondatorul televiziunii. Că vor să-i închidă gura e cert. Visează asta de mult timp. Această emisiune a rămas singurul produs mediatic de televiziune care are, pe bune, o putere foarte mare. Iar asta îi cam strânge-n spate.

Ce se va întâmpla dacă N4 va fi închis? 

Guvernarea mizează, evident, pe lipsa de reacție în societate, pe inexistența unor organizații veritabile de apărare a presei și pe „miopia” partenerilor externi. Și de ce n-ar miza? S-a întâmplat ceva după ce au fost închise cele 14 televiziuni? Nimic. Ce îi încurcă să meargă și de această dată pe acest scenariu? Iarăși nimic. O vor face? Cel mai probabil că da, doar că de data asta riscurile electorale pentru guvernare și, implicit, pentru Maia Sandu, cresc foarte tare. Audiența emisiunii „Puterea a patra” nu este de neglijat. Iar dacă o parte dintre ei au înghițit în trecut momeala cu celelalte televiziuni închise, de data asta își vor pune foarte, foarte multe întrebări. Și chiar dacă nu vor lua atitudine publică de frică sau din prudență, vor avea grijă să-și exprime protestul în cabina de vot. Iar la toamnă avem două procese electorale. Și încă unul la anul.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *