În încercarea de a contracara influenţa rusă, Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare, a consemnat Amnesty International (AI) în raportul anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume, publicat miercuri, potrivit Agerpres.
Printre acţiunile care au încălcat drepturile omului Amnesty International a menţionat faptul că autorităţile din Republica Moldova au interzis partidul pro-rus Şor. În plus, guvernul a împiedicat membrii partidului Şansă, fondat după dizolvarea Şor, să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut.
Amnesty International mai scrie în raportul său că, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate şi Informaţii a blocat peste 20 de platforme digitale, majoritatea cu sediul în Rusia, şi a suspendat difuzarea a şase canale de televiziune.
În raportul său, Amnesty International evidenţiază tensiunile cu Rusia, menţionând că 45 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi şi că cetăţenilor ruşi li se interzice din ce în ce mai frecvent intrarea în Republica Moldova.
Organizația scrie că în urma acestor evenimente, „autoritățile au introdus un nou regim de imigrare în baza căruia refugiații riscau să piardă accesul la bunuri și servicii critice”.
În același raport, Amnesty International mai menţionează că, în iulie 2023, preşedintele Partidului Comuniştilor din regiunea transnistreană şi unul dintre opozanţii regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost înjunghiat mortal în locuinţa sa după ce a fost eliberat din închisoare.
„Până la sfârșitul anului, nu s-a desfășurat nicio investigație efectivă în cazul morții sale”, se arată în raport.
Amnesty International a avertizat, de asemenea, că nu s-au înregistrat progrese suplimentare în cazul răpirii și returnării forțate în Turcia a șapte profesori turci de către serviciile de securitate moldovene în 2018, în afara amenzii date în 2020 fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru o infracțiune economică conexe.
Organizația mai analizează și cauzele instituționale ale torturii și altor tratamente inumane în detenție care au rămas nesoluționate.
„Deținuții în instituțiile penitenciare pentru adulți și minori au continuat să sufere din cauza supraaglomerării, condițiilor insalubre și în alte moduri inadecvate de detenție și a serviciilor medicale precare”.