ANALIZĂ | Logica și matematica ne arată că Maia Sandu va pierde alegerile prezidențiale

Multă lume încearcă să ghicească astăzi cum va vota lumea în turul doi la alegerile prezidențiale și dacă va fi capabil Alexandr Stoianoglo să depășească avansul mare pe care îl are Maia Sandu în fața lui. Or, în 20 octombrie, Maia Sandu a obținut 42.45%, iar Stoianoglo 25.98%. Prin urmare, avem o diferență de aproximativ 16 puncte procentuale.

Acum, toată lumea calculează de unde ar putea obține candidatul susținut de PSRM procentele care nu-i ajung. Toți stau cu ochii pe ceilalți candidați și încearcă să ghicească către cine vor merge voturile lor în turul doi. Doar că, de această dată, avem niște noi repere, care ne pot ajuta să facem estimări cu mult mai exacte – REFERENDUMUL! Da, anume referendumul inițiat de Maia Sandu și asociat exclusiv cu guvernarea PAS ne oferă un tablou relativ clar. Explic:

Dacă ne uităm la rezultatele plebiscitului, avem următoarele date:  

DA – 750 137 voturi

NU – 738 737 voturi

Total – 1 488 874 voturi

Așadar, avem 738 737 de cetățeni care au spus ferm NU. Acest număr îl putem trece ușor la categoria ÎMPOTRIVA Maiei Sandu. Adică acești oameni, dacă vor merge la alegeri în turul doi, vor vota, aproape sigur, pentru contracandidatul actualului președinte. Acesta este electoratul decis.

Mai avem o categorie de electorat care se prezumă a fi tot împotriva Maiei Sandu, cu o probabilitate destul de mare. Aceștia sunt alegătorii care au boicotat referendumul în incinta secțiilor de votare. Adică au mers să voteze, dar au refuzat să ia buletinul pentru referendum. Ca să aflăm câți sunt ei, este suficient să vedem câți au votat la prezidențiale și câți la referendum și calculăm diferența:

ALEGERI PREZIDENȚIALE – 1 562 705 alegători

REFERENDUM – 1 488 874 alegători

Așadar, avem 73 831 de cetățeni care au boicotat conștient referendumul. Oamenii aceia au protestat în mod deschis față de acest plebiscit, respectiv și față de cei care l-au inițiat. Prin urmare, putem deduce că aceștia se vor pronunța, cel mai probabil, tot împotriva Maiei Sandu, în turul doi de scrutin.

Deci, până acum, avem 738 737 de persoane care au votat NU și 73 831 care au boicotat deschis referendumul. Împreună aceștia însumează 812 568 de alegători.

Maia Sandu a obținut în primul tur de scrutin 656 354 de voturi. Prin urmare, dacă oamenii care au sfidat-o deschis în 20 octombrie ar intenționa să participe la turul doi de scrutin, am avea deja o diferență de 156 214 de voturi, care, teoretic, ar trebui să meargă către contracandidatul său. Mai exact, astăzi 656 354 de moldoveni sunt PENTRU Maia Sandu, iar 812 568 – ÎMPOTRIVĂ.

Deja având aceste date, putem vedea că Maia Sandu are nevoie să adune încă cel puțin 160 de mii de voturi, ca să încline balanța în favoarea sa. Cam mult.

În diasporă (pe care mizează cel mai mult actuala guvernare) au votat, la alegerile din 20 octombrie, peste 240 de mii de cetățeni. Plus 160 de mii, cât nu-i ajung astăzi Maiei Sandu, ar însemna aproximativ 400 de mii de voturi. Prin urmare, chiar dacă staff-ul Maiei Sandu va reuși să-și atingă obiectivul de a scoate la urne peste hotare 350 de mii de cetățeni, oricum nu-i ajung vreo 50 de mii de voturi, ca să-l învingă pe Stoianoglo. Deci, va trebui să le obțină în țară.

Doar că mai există un detaliu. Referendumul a fost boicotat nu doar activ, ci și pasiv. Adică a existat destulă lume care a refuzat, în genere, tot în semn de protest, să meargă la secțiile de votare. Bineînțeles, numărul lor este imposibil de estimat, dar, ținând cont că, de regulă, în turul doi, votează mai mulți oameni decât în turul întâi, este foarte posibil ca aceștia să vină și să voteze de această dată. Iarăși ÎMPOTRIVĂ.

Da, nu-i exclus ca rezultatele catastrofale din 20 octombrie să-i scoată din case și pe cei care o susțin pe Maia Sandu, dar s-au culcat pe ureche în primul tur, dar și pe cei care acordă așa-numitul vot util sau aleg „răul mai mic”, cum i se mai spune. Probabil că există și din aceștia. Nu putem ști câți sunt ei.

Totuși, ținând cont că am avut o prezență la urne destul de mare în primul tur, de 51,68%, putem estima că numărul celor care se vor adăuga în turul doi nu are cum fi substanțial mai mare. Pentru comparație, la alegerile prezidențiale din 2020, în turul doi au votat 52,78% dintre alegători, cu aproximativ un punct procentual mai mult decât în primul tur din 2024.

De asemenea, să nu uităm că, din 2020 până în 2024, din Republica Moldova au plecat peste 240 de mii de oameni, majoritatea absolută din ei fiind cetățeni cu drept de vot. Prin urmare, numărul alegătorilor efectivi din țară s-a redus substanțial. Iar procentul celor plecați peste hotare, care participă la alegeri, este cu mult mai mic decât al celor rămași acasă (din motive obiective). În plus, de ce-am crede că cei peste 240 de mii de cetățeni care au luat calea pribegiei, pe vremea guvernării Maiei Sandu, ar vota pentru Maia Sandu la aceste alegeri, dacă s-ar prezenta totuși la urne?

Așadar, în momentul de față, victoria Maiei Sandu în turul doi este practic imposibilă. E prea mare numărul celor care sunt deschis ÎMPOTRIVA ei și prea mic numărul celor care o susțin.

Singura cale care ar putea schimba această realitate e să-i convingă pe cei care au spus NU la referendum, activ sau pasiv, să o voteze pe ea în turul doi. Este vorba despre oamenii care au fost numiți „dihori”, „animale”, „trădători”, „bandiți” și multe altele, în prima săptămână de campanie electorală pentru turul doi de scrutin.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *