În pofida crizelor care au lovit sectorul agricol, recolta din acest an se anunță destul de bogată. După producția de grâu și alte cereale, care s-a dovedit a fi mai bună decât în alți ani, și producătorii de fructe se bucură de o roadă pe măsură, în special cei care cresc mere și prune.
Producția de mere este estimată să atingă 545-550 de mii de tone în acest an, în creștere față de anul trecut, când a fost de 400 de mii de tone. Din această cantitate, aproximativ 50 de mii de tone vor fi vândute pe piața internă, 300 de mii de tone vor merge la procesare, iar 150-200 de mii de tone vor ajunge la export.
Producția de prune este estimată la aproximativ 85 de mii de tone, din care 10 mii de tone vor fi folosite în industria de procesare, iar 50% sau chiar 60% vor fi exportate către piața Uniunii Europene.
Președintele Asociației Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi, a declarat că piața CSI rămâne o prioritate pentru vânzarea merelor, în timp ce prunele moldovenești au cucerit piața Uniunii Europene.
În urma deciziei Consiliului European din iulie 2022, cotele de export pentru prune și alte categorii de fructe și legume moldovenești au fost majorate, facilitând astfel accesul pe piața europeană.