În urmă cu 15 ani, în noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat o ofensivă militară pe scară largă contra regiunii sparatiste proruse Osetia de Sud. Trupele locale, sprijine de trupele rusești de menținere a păcii, au opus rezistență, însă fără mare succes, iar în acea noapte georgienii au intrat în capitala Țhinvali.
Rusia a răspuns cu o contraofensivă, declanșând un război scurt, dar sângeros, cu Georgia. Conflictul a fost considerat primul război desfășurat în Europa în secolul 21.
La acea dată, Mihail Saakașvili era președintele Georgiei, Vladimir Putin era premier al Rusiei, iar Dmitri Medvedev era președinte. Luptele din Osetia de Sud au durat câteva zile, timp în care armata rusă a reuşit să împingă trupele georgiene afară din republica separatistă şi să ocupe câteva oraşe de lângă graniţă. Aviaţia rusă a atacat mai multe ţinte strategice de pe teritoriul Georgiei, înclusiv capitala Tbilisi.
Prin medierea Franţei, care deţinea atunci preşedinţia Uniunii Europene, acordul de pace între Rusia şi Georgia a fost semnat în 16 august 2008, la Moscova. În timpul conflictului, armata georgiană a pierdut 171 de soldaţi, iar cea rusă, 64, cu sute de răniţi de ambele părţi. În urma războiului, Georgia a pierdut complet controlul asupra Osetiei de Sud şi Abhaziei, republici separatiste georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia.