Igor Grosu, șeful PAS și al Parlamentului de la Chișinău, spune că partidul său va forma o alianță cu PSRM în consiliul municipal. El invocă faptul că au o „experiență de colaborare și în alte raioane”. Într-adevăr, au o experiență de colaborare și la guvernare, că doar au avut un guvern comun.
Cu alte cuvinte, un partid pro vest face o alianță cu un partid pro est, ca să se opună unui primar cu un trecut în partidul pro est și care acum și-a făcut un partid pro vest.
Politica din Republica Moldova este complicată și opțiunile sunt puține.
Din păcate, nu există o variantă reală. Nu s-a născut și e puțin probabil să se nască un partid de opoziție cu orientare pro vest, care să obțină un scor de 15% la alegerile generale din 2025.
Partidele de opoziție din Republica Moldova cu șansă reală de a trece pragul sunt doar două MAN a lui Ceban și PSDE-ul.
Celelalte se zbat să supraviețuiască și multe sunt partide „ștampilă”, un lider, un om orchestră care încearcă să le facă pe toate.
De partea cealaltă e Șor. Care investește masiv și are o rețea de mii de oameni plătiți să lucreze în teritoriu. Este în legătură cu Moscova, este unealta principală în războiul hibrid.
Poate fi o variantă de guvernare PAS-PSRM în 2025. Da, nu este exclusă. Pentru că e mai ușor pentru PAS să se alieze cu un patid care nu se bate pe același segment electoral, este mai ușor pentru partidul lui Iogor Grosu să își păstreze imaginea de „singurul partid pro european”. Nici Maia Sandu nici PAS nu vor un concurent serios pe dreapta, nu vor să mai existe un partid proeuropean puternic.
Dacă mai pui și faptul că se tot încearcă ruperea PSRM, desprinderea unei formațiuni care să nu îl aibă pe Dodon în conducere, atunci poți spune că șansele unei viitoare alianțe de acest gen cresc.
Vor fi probleme de imagine: Da, când te aliezi cu oamenii Moscovei vor fi. Când te aliezi cu cel care lua Kuliokul de la Plahotniuc, vor fi.
Dar se merge în continuare pe ideea: fă orice, că nu există variantă.
Va fi bine pentru Republica Moldova? Greu de spus acum. Probabil, mulți vor fi scârbiți și vor pleca. Cei mai pragmatici vor înțelege că nu există variantă și vor accepta.
Va fi însă o piedică mare dacă acest scenariu se va realiza. În niciun caz PSRM nu va scăpa de sforile Moscovei. Dacă nu vor împiedica reforma și adaptarea legislației pentru a fi în concordanță cu cererile UE, cel puțin o vor încetini.
Cum credeți că se vor comporta formațiunile când vor fi puse în discuție drepturile celor din LGBT? Estul și Vestul se vor întâlni într-un punct nenegociabil.
Dar, când spui că nu ai variantă, când vrei să nu existe nimic pe partea dreapta, vei ajunge și în punctul în care la un moment dat te vei întâlni într-un punct mort cu PSRM.
Atenție, nu mai sunt vremurile alianței Kozak. Nu mai poate negocia Germania cu Federația Rusă și să se ajungă la un compromis pe o perioadă. S-au schimbat lucrurile și nu neapărat în bine!
Autor: Cristian Hrițuc, analist politic, București