AUDIO | R. Moldova, în fața unei noi posibile crize a gazelor. Gazprom blochează numirea noii conduceri a Moldovagaz, propusă de Ministerul Energiei

Criză la „Moldovagaz”. De aproape două luni, concernul rus „Gazprom” blochează numirea noii conduceri, motiv pentru care, în plină iarnă, Republica Moldova riscă să nu mai poată importa gaze naturale din Rusia. Informația a fost confirmată pentru ZIUA.md de unul dintre membrii Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, gigantul rus invocă pretexte legate de existența unor tradiții informale privind coordonarea prealabilă a persoanelor propuse de partea moldovenească pentru funcții în conducerea întreprinderii.

Tofilat: „Moscova e obișnuită ca moldovenii să se închine și să-i pupe mâna”

„Gazpromul votează împotrivă. Deci, avem o situație în felul următor: avem trei organe de conducere la „Moldovagaz”: suprem este adunarea acționarilor, ei aleg Consiliul de Observatori, din care eu fac parte. Consiliul de Observatori alege Consiliul de Administrație, la care sunt nouă oameni, inclusiv președintele: patru sunt propuși de partea moldovenească și cinci de partea rusă, inclusiv noi propunem președintele Consiliului de Administrație.

Partea rusă spune că în trecut era o tradiție că veneau moldovenii la noi, pupau mâna, se închinau, „ne uitam la candidați, ne place sau nu ne place”. Deoarece noi noi deja nu depindem de „Gazprom” și nu mai cumpărăm gazul de la ruși, suntem independenți de ei, nu mai este nevoie să ne închinăm în fața lor. Am spus foarte simplu: voi aveți dreptul vostru să înaintați cinci oameni, noi avem dreptul nostru. Și nimeni pe nimeni nu controlează, nu influențează cumva. Lor asta nu le-a plăcut și ei încă tare vor să mențină pe actualul președinte Vadim Ceban în funcție. Ministerul a făcut concurs și a fost propusă o altă persoană în funcție, de aceea „Gazprom” votează împotrivă.

În situația asta trebuie să găsim o soluție de alternativă și ea este: am pregătit un proiect de lege, ca să dăm drepturi la ANRE să numească administrarea externă, până noi ne lămurim cu „Gazprom. Aceleași principii se aplică în sectorul bancar, pentru a proteja deponenții de un management fraudulos la o bancă. Aici noi trebuie protejăm consumatorii ca să le putem să aducem gaz. Fără administrație, „Moldovagaz” nu poate cumpăra gaz. Ca să nu ajungem să înghețăm de frig, trebuie să numim administrația temporară”, a declarat Sergiu Tofilat pentru ZIUA.md.

În condițiile în care rezerve de gaze naturale au rămas până la sfârșitul lunii decembrie, Sergiu Tofilat susține că există riscuri mari privind aprovizionarea cu gaz, din anul viitor.

„Ei vorbesc de anumite tradiții formate. Noi le spunem: oameni buni, când o să fie scris în statut că iată, sunt tradiții, atunci o să discutăm. Dar în statut este scris clar: voi propuneți cinci, noi propunem patru. Nimeni la nimeni nu are întrebări și nu condiționează cine pe cine propune.

Ei trebuie să respecte statutul, până acum călcau în picioare statutul, problema lor, dar situația s-a schimbat, gata, nu mai pot să suie în cap, cum le place. Nu avem de gând să tolerăm așa atitudine. Din 9 oamenii de la Consiliul de Administrație, majoritatea se face din 7, deci ca să ia decizii, trebuie să fie cel puțin 7 oameni. La moment este unul singur, interimar.

Deci, Vadim Ceban are mandat interimar și limita lui de decizie este scrisă în regulamentul Consiliului de Administrație, echivalentă cu 0,1% din valoarea patrimoniului „Moldovagaz”. După bilanț au active de 11,5 miliarde, înmulțim la 0,1%, deci el poate lua decizii în limita la 11,5 milioane de lei, adică 600 de mii de euro. Trebuie să ne mișcăm urgent, de asta am solicitat domnului Radu Marian, președintele Comisiei Economie să înregistreze proiectul de lege și să-l expună la dezbaterile publice”, a mai spus Tofilat.

Andrei Spînu, acuzat că l-ar proteja pe Vadim Ceban

Acesta mai susține că și unii factori de decizie de la Chișinău, între care și Andrei Spînu, ar fi interesați ca actualul președinte al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, să rămână în funcție.

„Mai sunt și persoane aici de la Chișinău care tot vor să-l mențină pe Vadim Ceban, umblă cu dânsul prin deplasări de serviciu, concret mă refer la Andrei Spînu. Este la dânsul pe pagina la Ministerul Infrastructurii că a fost prin deplasare la Vulcănești, cu Vadim Ceban. Concret, Spînu vrea, mai sunt acolo oameni. O să ajungem și la dânșii”, a mai spus Tofilat.

Contactat de ZIUA.md, Andrei Spînu a spus că „nu comentează falsuri”, fără să intre în detalii.

„Nu comentez falsuri. Ministerul Energiei este responsabil de situația de la Moldovagaz”, ne-a spus Andrei Spînu.

Mandatul actualului președinte al CA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a expirat la sfârșitul lunii iunie. În septembrie curent, Ministerul Energiei a înaintat candidaturile pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație al întreprinderii. Este vorba despre Dorin Junghietu, propus pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație, Vadim Ceban, pentru funcția de vicepreședinte, Eduard Calancea și Radu Mandraburca, pentru funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație. Aceștia urmează să aibă un mandat de trei ani, după ce vor fi aprobați de Consiliul de Observatori al societății pe acțiuni.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *