Candidați ai Partidului „Șansă” în Telenești: Fără studii, cu antecedente penale și susținători ai separatiștilor pro-ruși din Donbas

Doi candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primar în Telenești au atras atenția în spațiul public prin istoricul lor controversat. Mai multe surse au oferit detalii celor de la Deschide.md privind activitatea acestora de-a lungul anilor.

Primul dintre acești candidați, Ruslan Raiu, se remarcă prin absența studiilor, un trecut juridic tumultuos și susținerea manifestată față de separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas, notează Deschide.md. În perioada 2006-2014, Raiu a fost condamnat pentru trafic de persoane și proxenetism. Ulterior, în perioada 2020-2022, el a locuit în Irlanda, unde s-a dedicat meseriei de masor și artei marțiale mixte (MMA), concurând în câteva evenimente sportive de acest gen.

Pe rețelele de socializare, sub pseudonimul Ruslan Magamedov, Raiu a postat imagini cu drapelul Rusiei și cu cel al așa-numitei Novorosii, o entitate autoproclamată în anul 2014 de către „republicile populare” Donețk și Lugansk. Mai mult, el a susținut deschis invazia militară a Rusiei în Ucraina. În iunie 2022, Raiu, sub aliasul Magamedov, s-a întors în Republica Moldova și a intrat în atenția opiniei publice locale, concurând pentru funcția de primar al comunei Ghiliceni cu susținerea Partidului „Șansă”, scrie sursa citată.

Cel de-al doilea candidat, Vasile Catrinescu, care a fost înaintat de același partid pentru funcția de primar al satului Leușeni, prezintă un istoric infracțional mult mai extins. Catrinescu a fost condamnat pentru infracțiuni precum jaf și cauzarea de leziuni medii în perioada 2003-2008, inclusiv condamnări la închisoare cu suspendare.

De asemenea, sursele celor de la Deschide.md susțin că Catrinescu ar fi fost membru al unei grupări conduse de autoritatea criminală Oleg Pruteanu, cunoscut sub aliasul Borman. În perioada 2012-2020, acesta a locuit în Portugalia, unde ar fi fost implicat în săvârșirea unor infracțiuni grave. În timpul șederii sale în străinătate, Catrinescu a început să se dedice artelor marțiale mixte, o activitate pe care a continuat-o și în Irlanda, unde s-a asociat cu Ruslan Raiu.

Vasile Catrinescu, pe fundal drapelul Rusiei sursa: deschide.md

Pe lângă istoricul lor personal controversat, există și întrebări cu privire la legalitatea candidaturii lui Catrinescu. Potrivit Deschide.md, Conform Codului Electoral din Republica Moldova, candidații la funcția de primar trebuie să aibă cel puțin studii generale obligatorii. Diploma sa de încheiere a învățământului mediu obligatoriu a fost emisă în 2005 de către o instituție din Moscova, în timp ce ispășea o condamnare condiționată pentru furt.

Jurnaliștii de la Deschide.md notează că acest aspect ridică suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului emis sau la locul în care acesta și-a desfășurat studiile. Situația este în atenția opiniei publice, iar autoritățile ar putea clarifica aceste aspecte în viitorul apropiat.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram