Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea unui referendum republican consultativ cu privire la „direcția de integrare externă a țării și statutului de neutralitate”, inițiat de membrii echipei lui Ilan Șor. Anunțul a fost făcut de CEC, după ce a examinat documentele prezentate și a constatat nerespectarea criteriilor minime de constituire a grupului de inițiativă.
Potrivit procesului-verbal al adunării pentru inițierea plebiscitului, s-a declarat participarea a 682 de cetățeni, iar grupul de inițiativă a fost constituit din 110 persoane. Cu toate acestea, în urma verificărilor, s-a constatat că patru membri au furnizat date eronate, iar 22 de persoane înscrise în lista grupului de inițiativă nu se regăsesc în lista participanților la adunare.
În plus, Comisia Electorală Centrală a atras atenția asupra faptului că referendumul republican nu poate avea loc în timpul stării de urgență sau în decursul a 120 de zile de la ridicarea acesteia. De asemenea, plebiscitul nu poate coincide cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale generale și nici cu 60 de zile înainte și după acestea.
În condițiile în care starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile începând cu data de 4 iunie 2023, iar alegerile locale generale sunt programate pentru 5 noiembrie 2023, Comisia a concluzionat că nu este posibilă desfășurarea unui referendum republican conform prevederilor legale. Astfel, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican consultativ, depusă în luna iunie, a fost respinsă de CEC.