Trupele rusești aflate în regiunea transnistreană, pe teritoriul necontrolat al Republicii Moldova, sunt cele mai puțin capabile din cadrul armatei ruse, afirmă analista Dara Massicot de la RAND Corporation, unul dintre cele mai mari think tank-uri specializate pe probleme militare și securitate din lume.
Potrivit unor comentarii făcute de Massicot la un eveniment organizat la Universitatea Georgetown din Washington DC și citate de Insider, forțele rusești din Transnistria sunt probabil „fără exagerare cele mai puțin capabile din armata rusă”, scrie Hotnews.
Massicot a subliniat, de asemenea, că trupele rusești de pe teritoriul Republicii Moldova sunt „izolate”, „echipamentul lor nu este grozav” și că „au o putere de luptă foarte mică”.
Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni. Aceasta a fost formată după semnarea, la 21 iulie 1992, de către președintele de atunci al Rusiei, Boris Elțin, și omologul său, Mircea Snegur, a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria.
Însă în pofida situației precare a trupelor rusești din regiunea separatistă, nici forțele armate ale Chișinăului nu se află într-o stare grozavă, scrie sursa citată.
Jurnaliștii de la Insider amintesc că acestea se bazează pe 6.000 de militari aflați în serviciul activ și 12.000 de rezerviști, majoritatea unităților fiind echipate cu armament din perioada sovietică. Republica Moldova nu are nici avioane de luptă, nici forțe blindate semnificative.