Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi, 6 mai, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinismului. Martir și biruitor deopotrivă, figura Sfântului îmbină curajul și bărbăția mărturisirii, dar și candoarea și delicatețea milosteniei și a minunilor săvârșite de el, scrie site-ul Mitropoliei Basarabiei. 

Născut în zona Capadociei, tânărul Gheorghe a primit în casa părinților o aleasă educație religioasă creștină. A ales să intre în serviciul militar în timpul împăratului roman Dioclețian. Acest împărat, vestit anti-creștin, a elaborat politici largi de epurare a creștinilor. Cu toate că devenise o figură notabilă între oficialii armatei, și-a împărțit averea săracilor, și înaintea curții imperiale a mărturisit faptul că era creștin.

„Pentru că refuza să se închine zeilor este supus la numeroase torturi. A avut binecuvântarea arătării Mântuitorului care l-a binecuvântat și întărit anunțându-i vremea îndelungată a martiriului dar și marile semne și minuni care se vor lucra dacă va avea răbdarea cea sfântă. Cuvântul său cu putere și mărturisirea fără preget a dragostei de Hristos a convins foarte multe persoane să se convertească. În umilințele sale el arăta de fapt unde stă puterea. Lumea se întreba curioasă ce este cu acest Dumnezeu al lui Gheorghe pentru care merită să-ți dai viața. Dacă merită să-ți dai viața pentru El, nu cumva merită cu atât mai mult să trăiești pentru El? Multe persoane s-au convertit, iar unele dintre ele au primit chiar cununa slăvită a martiriului”, potrivit site-ului Mitropoliei Basarabiei. 

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și populari sfinți încă din antichitate. Dovada este numărul impresionant de biserici dedicate acestuia și distribuția lor geografică foarte largă. În primele secole după martiriul său existau deja biserici dedicate sfântului în Ierusalim, Ierihon, Beirut, Iraq, Etiopia, Egipt, Spania, Italia, Franța și Anglia.

Tot în jurul cinstirii Sfântului Gheorghe erau organizate pelerinaje la locurile legate de memoria sa. Invaziile musulmane au curmat acest obicei, însă mulți dintre soldații cruciați care luptau pentru eliberarea locurilor sfinte au mărturisit ajutorul pe care Sfântul Gheorghe l-a dat.

La fel, foarte mulți dintre voievozii țării noastre s-au plasat sub ocrotirea Sfântului Gheorghe atunci când au luptat pentru apărarea pământului nostru, a demnității țării și a credinței noastre creștine. Unul dintre ei este Ștefan cel Mare și Sfânt.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...