Criticate dur de Comisia de la Veneția și opoziție, legile SIS revin la Parlament cu unele modificări

Pachetul de legi cu privire la Serviciului de Informații și Securitate a ajuns din nou pe masa deputaților și va fi dezbătut în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Criticate dur de Comisia de la Veneția, de experții în drept, precum și de opoziția parlamentară, legile au fost ușor modificate de către autorii proiectului. 

Astfel, una dintre modificări se referă la acţiunile SIS în ceea ce privește filarea sau alte măsuri în cadrul investigaţiilor speciale, care urmează totuși să aibă loc doar în baza unui mandat emis de Curţile de Apel.

Chiar și așa, pachetul de legi este în continuare criticat de opoziție. Reprezentanții PSRM susțin că guvernarea, sub paravanul protejării securității naționale, vrea „să instituie un regim politic totalitar, care își supraveghează și terorizează proprii cetățeni”. 

„Într-un stat normal, după un astfel de aviz (cel al Comisiei de la Veneția n.r), în cel mai bun caz aceste proiecte ar fi fost aruncate la coș, deoarece sunt considerate abuzive. Însă, la noi – ca la nimeni. Urmează să fie examinate în prima lectură! Autorii, de facto, acceptă conceptul proiectelor și vor aplica câteva modificări cosmetice, de ochii lumii, însă esența va rămâne intactă. Proiectul de lege conține măsuri care aduc cu sine trăsăturile unui regim politic totalitar, care își supraveghează și își terorizează proprii cetățeni. Suntem obligați să ne opunem cu fermitate unor astfel de încercări de instituire a terorii de stat. Chiar dacă acest proiect de lege este propus cu scopul declarat de a proteja securitatea națională, aceasta nu justifică încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a scris pe Facebook deputatul socialist Adela Răileanu.

Comisia de la Veneția a criticat în termeni duri pachetul de legi cu privire la SIS

Într-un aviz al Comisiei de la Veneția, publicat acum două săptămâni, experții au constatat că SIS-ului i se acordă competențe foarte extinse și nedefinite, inclusiv un rol aparent de executare, fără a oferi căi de atac sau explicații legale clare cu privire la consecințele sau sancțiunile juridice.

De asemenea, juriștii Comisiei au sesizat lipsa de claritate în privința activităților desfășurate de SIS sub mandatul de securitate și în cadrul investigației penale. 

„Scopul activității contrainformative, în care este emis un mandat de securitate, este de a colecta informații calitative despre riscurile de securitate și a preveni acțiunile care pun în pericol securitatea statului, în timp ce urmărirea penală este destinată cercetării infracțiunilor, ceea ce indică un risc deja materializat”, se arată în avizul Comisiei.

Mai mult, experții susțin că există riscul de subordonare politică a directorului SIS și a insistat ca șefii instituției să fie apolitici.

Amintim că pachetul de legi SIS conține Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și modificări la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate. 

Legile urmau să fie examinate în prima lectură de deputați în ședința din 17 martie, însă au fost scoase de pe ordinea de zi. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram