După o lună de tăcere, guvernarea anunță cât ne-a costat summitul din 1 iunie de la Bulboaca

La o lună distanță de la summitul de la Bulboaca, autoritățile anunță care este suma ce va fi achitată din bugetul de stat pentru organizarea acestuia. Ministrul de Externe a menționat că evenimentul de amploare a costat peste 13 milioane de lei. Este vorba doar despre cheltuieli de organizare. Nicu Popescu mai spune că bugetul total preconizat în acest sens a depășit 16 milioane de lei. Oficialul susține că o parte din cheltuielile privind organizarea evenimentului au fost acoperite și de țările participante. 

„Pentru buna organizare a summitului am semnat contracte în valoare de 13 328 519 lei. Acest tip de cheltuieli au fost investite în buna organizare a summitului. O bună parte dintre ele. O parte din aceste costuri urmează să fie parțial rambursate de unii dintre partenerii noștri externi, care pregătesc și finalizează acele proceduri financiare care ne vor permite să reducem acest cost final”, a spus vicepremierul. 

Popescu a mai menționat că peste 5,7 milioane de lei au fost alocați pentru achiziționarea serviciilor de organizare și servicii de chirie a locațiunii în perioada 27 mai – 2 iunie. 

„Pentru organizarea summitului au fost necesare pregătiri, de instalare a cortului, asigurarea lor cu internet și energie electrică. Am avut mai multe tipuri de cheltuieli, predominant necesități de organizare: sisteme de sonorizare, lumini, mobilier, spații pentru jurnalitși, ecrane, corturi, cabluri, routere pentru wifi. Aceste lucruri și necesități au costat 7 milioane de lei”, a detaliat Nicu Popescu.

Autoritățile au fost întrebate în repetate rânduri cât s-a cheltuit din bugetul de stat pentru asigurarea securității participanților la summit, pentru logistică sau pentru meniul fastuos, însă de fiecare dată evitau să răspundă.

Moldova a fost în 1 iunie gazda Summitului Comunității Politice Europene, la care au participat 47 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram