VIDEO | E clar că nu-i clar nimic! În timp ce PAS spune că CSM este funcțional, juriștii și experții spun că este mai nefuncțional ca niciodată 

Informațiile contradictorii despre problemele din justiției și despre funcționalitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), oferite de autorități, pe de o parte, și de reprezentanții sistemului judiciar, pe de altă parte, adâncesc și mai mult criza din justiție. După ce joi Parlamentul a votat trei membri noi ai CSM din partea societății civile, iar președintele Maia Sandu spunea că instituția a devenit aptă de a lua decizii, mai mulți juriști și experți în drept s-au grăbit să îi contrazică pe reprezentanții guvernării. 

Potrivit lor, criza de la CSM este departe de a fi rezolvată. Astfel, într-un interviu pentru realitatea.md, președintele interimar al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, Ion Chirtoacă, a declarat că deciziile pe care le va lua instituția vor fi ilegale, asta pentru că nu au fost încă numiți noi membri din partea judecătorilor.

„La moment, în cadrul CSM nu sunt prezenți nici jumătate plus unul, iar toate deciziile luate ridică dubii mari de legalitate și legitimitate. Ori Constituția Republicii Moldova, articolul 122, prevede expres că CSM este alcătuit din 12 membri și atât. În concluzie, o lege organică nu poate prevedea un alt cvorum, care urmează a fi calculat din numărul membrilor CSM prevăzuți de Legea Supremă”, a precizat Ion Chirtoacă, pentru realitatea.md. 

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, este de părere că CSM nu poate activa legal, or această prevedere se regăsește și în recomandările Comisiei de la Veneția. 

„Problema nu este doar de legitimitate, ci și de credibilitatea și legalitatea soluțiilor. Pentru că există recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la modul de formare a CSM și modul de formare a deciziilor. Dar există și practica CEDO, una dintre hotărâri vizează chiar Republica Moldova. Soluțiile nu pot fi luate fără să existe și cota judecătorilor prezenți în calitate de membri în cadrul CSM”, a declarat Nagacevschi, în cadrul unei emisiuni la Publika TV. 

Cu o reacție critică a venit și fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție, juristul Cristina Ciubotaru, care a spus că CSM, în formula actuală, poate fi numit „Consiliul Superior al ONG-urilor” sau „Consiliul Superior al ONG-urilor guvernării”. 

„Consiliul este al Magistraturii. Dacă ei (guvernarea n.r) îl consideră funcțional în formula actuală zic să-l numim „Consiliul Superior al guvernării”, „Consiliul Superior al ONG-urilor” sau „Consiliul Superior al ONG-urilor guvernării”, dar nicidecum Consiliul Superior al Magistraturii, este contrar standardelor internaționale, care sunt o condiție pentru reformarea justiției ca primă solicitare din partea UE ca să începem negocierile cu ei”, a declarat Cristina Ciubotaru. 

Joi, Parlamentul a votat trei noi membri non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting.  Este vorba de Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica. La scurt timp, președintele Maia Sandu a declarat că blocajul din justiției a fost depășit, iar CSM a devenit funcțional. 

„Fără o justiție funcțională și corectă nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat. De aceea, vom continua schimbările inițiate în sectorul justiției. În pofida dificultăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele persoane din acest sector, astăzi, Parlamentul a numit în funcții membrii noi non-judecători ai CSM din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate. De azi, CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până acum”, a declarat Maia Sandu. 

CSM este principalul organ care gestionează activitatea întregului sistem al justiției și este format din 12 membri. Șase judecători sunt aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, iar șase sunt numiți de Parlament, din cadrul societății civile. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *