EDITORIAL | Când ai ce, dar n-ai cu cine! Vasiloi nu-și dă demisia, dar promite să se apuce de lucru! 

Nu vor exista demisii în cazul atacului armat de la aeroport. Decizia, se pare, a fost luată și nu mai e cale de întoarcere. Au murit doi oameni și nimeni nu este vinovat. Nici măcar atacatorul tadjic nu mai poate să-și mai asume vina, pentru că e mort deja. 

Șeful Poliției de Frontieră a tăcut o săptămână, iar astăzi a ieșit în public cu o primă reacție. Vasiloi a transmis pe Facebook un mesaj clar: de azi, se apucă de lucru. Nu știm de ce nu a făcut-o până acum, dar să le luăm pe rând. 

Vasiloi a scris că viața angajaților Poliției de Frontieră și a cetățenilor care trec frontiera va deveni o prioritate de acum înainte. Dar până acum n-a fost o prioritate? Să ne spună și nouă care a fost lista priorităților de până acum. A fost nevoie să moară doi oameni ca să ne dăm seama că pregătirea polițiștilor de frontieră și siguranța oamenilor trebuia pusă pe primul loc? A fost nevoie să rămână două familii distruse, pentru a înțelege că tot sistemul de securitate de la frontieră scârțâie din încheieturi? 

Încă o afirmație a lui Vasiloi a trezit consternare și nedumerire. Șeful Poliției de Frontieră a scris astăzi că în 10 iunie va începe primul curs pentru pregătirea ofițerilor Poliției de Frontieră și dă asigurări că angajații vor fi dotați echipamente și armament modern. Ce v-a încurcat, domnilor, să faceți asta până acum? Moldova trăiește de un an și jumătate cu un război în coaste și toată lumea știe că suntem într-o zonă extrem de vulnerabilă. Suntem de aproape doi ani în stare de urgență continuă. Ați tot prelungit-o ca să ne protejați și cu ce ne-am ales? Urgența a venit și n-am fost în stare de nimic. Discursurile lacrimogene, scuzele, condoleanțele și promisiunile nu sunt suficiente. 

Să fie clar, societatea nu are nevoie de un țap ispășitor. O demise de onoare în urma cazului tragic de la aeroport era indicată nu pentru a da bine la public, ci pentru a transmite un mesaj clar societății că așa cum au funcționat lucrurile până acum nu trebuie să funcționeze de acum încolo. E bine că, de acum înainte, viața oamenilor va fi protejată cu orice preț. Dar care a fost prețul pentru această hotărâre și determinare post-factum? Două vieți omenești! E un preț mult prea mare, pe care l-au plătit Serghei Muntean și Igor Ciofu. Iar familiile celor doi vor trăi cu această dramă pentru toată viața. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *