Opinia unui șef de Parlament într-un stat parlamentar ar trebui, de obicei, să conteze. Cel puțin așa e normal să fie. Sunt convins că Igor Grosu știe despre asta. Și mai știe că orice declarație, înainte de a fi scoasă pe gură, trebuie cântărită bine. Pentru că această declarație nu îl reprezintă doar pe el, ci, înainte de toate, reprezintă poziția statului în general.
Igor Grosu, în plină luptă spirituală care se dă astăzi în Republica Moldova dintre Patriarhia Română și Patriarhia lui Putin, a ales să ne anunțe că este enoriașul unei biserici din cadrul Mitropoliei Moldovei. Firește, e dreptul lui să meargă la ce biserică poftește. Însă, fără îndoială, acest mesaj poate fi perceput ca unul de poziționare. Vrem nu vrem, așa e. Și poate e bine că am aflat anume acum care e această poziție.
Declarația vine și în contextul în care Igor Grosu, de dimineață până seara, ne spune că Rusia duce un război hibrid în Republica Moldova, război în care, se știe, biserica rusă joacă un rol extrem de important. E suficient să amintim despre promisiunea Patriarhului Chiril că soldații ruși care omoară pe frontul din Ucraina vor fie iertați de păcate sau de sfințirea rachetelor balistice „Satan II” de către preoții ruși.
Cam fățarnică atitudinea președintelui partidului de guvernare. Grosu ar trebui să ne spună și dacă parohul bisericii la care merge slăvește, la finalul slujbei, numele Patriarhului Chiril, așa cum o fac mulți preoți (nu toți) din cadrul Mitropoliei Moldovei. Tot el ar trebuie să ne mai spună când se simte mai bine: la întâlnirile cu Mitropolitul Moldovei Vladimir sau la întrevederile cu Patriarhul Daniel al României.
Și ultima întrebare la care ar fi oportun să ne răspundă Igor Grosu este cum decurge procesul retrocedării mai multor clădiri istorice Mitropoliei Basarabiei, confiscate în perioada comunistă. Promisiunea, trebuie să amintim, a fost făcută de Igor Grosu în martie 2023, la București, în fața Patriarhului Daniel.