EDITORIAL | Războiul simbolurilor. 9 mai versus 21 mai sau cum și-a tăiat Maia Sandu craca de sub fund

Conștient sau ba, Maia Sandu a deschis Cutia Pandorei, atunci când a decis să organizeze la Chișinău o „mare adunare națională” pe 21 mai, prin care să demonstreze lumii întregi că moldovenii sunt hotărâți să o urmeze pe „calea ei de integrare europeană”. Intenția, salutată de unii la început, a implicat însă, din start, riscuri enorme, pe care atât Maia Sandu, cât și coechipierii săi din PAS, par să nu le fi luat în calcul.

În primul rând, organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, cu un caracter eminamente simbolic, necesită un efort uriaș și o mobilizare exemplară. Or, partidul aflat astăzi la guvernare nu prea dă dovadă de calități organizatorice ieșite din comun. Dimpotrivă, a cam călcat în străchini de fiecare dată și a compromis majoritatea proiectelor de care s-a apucat. Lipsa de experiență și de disciplină internă, dar mai ales comoditatea și indiferența oamenilor din interior, par a fi cea mai mare problemă a actualei guvernări.

În al doilea rând, faptul că această acțiune de masă ar urma să aibă loc în preajma unui alt eveniment politic major, mai exact, Summit-ul Uniunii Europene (net superior ca importanță și responsabilitate), complică și mai mult lucrurile. Asta deoarece toate structurile statului, pe care s-a bazat Maia Sandu, când a convocat „marea adunare” din PMAN, sunt implicate plenar în organizarea evenimentului din 1 iunie, prin urmare, nu prea au timp și nici capacitate să se concentreze asupra ambelor acțiuni. Evident că, în atare situație, prioritate are Summit-ul European.

În plus, miza pe așa-numitele structuri deconcentrate ale Guvernului în teritoriu, dar mai ales pe primării, este și ea greșită, cel puțin din două considerente: a) implicarea instituțiilor statului în acțiuni părtinitoare cu caracter politic poate fi interpretată ca un abuz de putere și b) PAS este un partid prost organizat și nu prea dispune de structuri teritoriale solide, care să poată îndeplini sarcini atât de complicate. Or, cine a organizat proteste și alte acțiuni de masă înțelege destul de bine că nu e deloc ușor să aduci câteva zeci de mii de oameni în Chișinău, chiar dacă ai resurse financiare și logistice. Mai ales când nu există un scop bine definit.

Mai mult, decizia neinspirată și de-a dreptul infantilă de a exclude din acest proces celelalte formațiuni declarat proeuropene, care dispun de o anumită experiență și capacități organizatorice, au redus și mai mult șansele de organiza o acțiune reușită. De teamă să nu împartă laurii cu alții, Maia Sandu a transformat „adunarea națională” în „adunare de partid”, prin urmare, în loc să susțină „vectorul european” oamenii sunt chemați, mai degrabă, să o susțină pe Maia Sandu și pe cei din PAS. Riscantă mișcare, în condițiile în care popularitatea de care se bucură astăzi guvernarea PAS în rândul maselor lasă mult de dorit, dacă ne raportăm la ce arată astăzi sondajele, dar și la ce vorbește lumea, mai ales din provincie.

Dar nu eșecul „marii adunări naționale” din 21 mai, este cea mai mare problemă, ci faptul că, prin acest gest neinspirat, Maia Sandu a obținut exact contrariul la ceea ce și-a propus – în loc să mobilizeze „electoratul proeuropean”, a mobilizat exemplar „electoratul antieuropean”. Ceea ce s-a întâmplat de 9 mai în Chișinău reprezintă, fără îndoială, o replică anticipată adusă acestui eveniment. Cine trăiește de mai mult timp aici a putut observa că, de această dată, „ziua victoriei” a ieșit din tipare, atât la nivel de organizare, cât și la nivel de amploare și artificii de imagine.

Prin urmare, adunarea Maiei Sandu, care ar urma „să arate lumii întregi că moldovenii sunt deciși să meargă exclusiv pe calea europeană” va fi comparată, în mod firesc, cu evenimentul organizat de tabăra adversă.

Ce se va întâmpla dacă la sindrofia Maiei Sandu va veni mai puțină lume decât la cea organizată de proruși? Care va fi mesajul pe care îl vor transmite moldovenii partenerilor externi și comunității internaționale? Image maker-ii Maiei Sandu au luat în calcul acest risc?

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *