Leul moldovenesc și-a întărit constant pozițiile, în ultima vreme, în raport cu monedele țărilor cu care Republica Moldova are relații comerciale. Acest lucru nu este însă deloc îmbucurător pentru economie, spune expertul economic Veceaslav Ioniță, care explică, într-o analiză publicată pe blogul său, motivele și efectele acestei situații.
Potrivit lui, chiar și după o ușoară depreciere de 0,3%, înregistrată în perioada 12-18 iunie 2023, leul este în prezent cu 7,8% mai puternic comparativ cu începutul de an, față de principalele 10 monede de referință.
„Această apreciere este cauzată de doi factori de bază: 1) scade relativ puternic cererea de valută din partea agenților economici; 2) crește puternic oferta de valută din partea persoanelor fizice”, notează expertul.
În valoare anuală, cererea de valută din partea agenților economici s-a redus cu 236 milioane USD, de la 3 miliarde în 2022 la 2,8 miliarde în aprilie 2023. Expertul explică această scădere prin ieftinirea resurselor energetice, cât și de stagnarea consumului la populație. Mai mult, el consideră că tendința se va menține și în următoarele luni.
„Oferta de valută din partea persoanelor fizice a ajuns la 2,9 miliarde USD, cea ce se apropie de recordul absolut înregistrat în 2013. O parte considerabilă de valută, care intră în țară în favoarea persoanelor fizice, sunt de fapt repatrierea valutei agenților economici, care au vândut marfă spre țări ca Rusia, iar valoarea reală a tranzacției este mai mare decât valoarea oficială. Astfel, în țară intră valută, care merge direct spre piața valutară”, menționează analistul.
Ca urmare, în următoarele luni, presiunea de pe piața valutară va fi îndreptată spre aprecierea leului moldovenesc și doar intervenția BNM poate stopa tendința de apreciere.
„Amintim aici că un leu puternic este benefic pentru populație, deoarece înseamnă prețuri mai mici la mărfurile de import și o inflație mai mică. Însă un leu puternic afectează enorm economia autohtonă și scade din competitivitatea produselor locale. În condiția unui inflații în scădere, BNM trebuie să asigure o ușoară depreciere a leului, fapt ce va ajuta economia locală și nu va afecta negativ populația”, concluzionează Veaceslav Ioniță.