Reducerea inflației nu înseamnă automat scăderea prețurilor, ci faptul că scumpirile se produc într-un ritm mai lent decât până acum. Explicația vine din partea expertului economic Veaceslav Ioniță, ca reacție la raportul optimist al Băncii Naționale, care atestă o scădere rapidă a ratei inflației, în ultimele luni.
„În primul rând, scăderea inflației nu înseamnă scăderea de prețuri. Inflația este un indicator, care arată creșterea prețurilor. Dacă anul trecut inflația a fost de 34%, aceasta înseamnă că prețurile au crescut cu 34%. Acum inflația a scăzut la 10,7%, iar aceasta înseamnă că prețurile au crescut cu doar 10,7%, ceea ce este de 3 ori mai puțin decât anul trecut, dar ele oricum au crescut. Deci, inflația mai mică, doar ne arată că prețurile cresc mai lent, dar oricum cresc”, explică Ioniță pe blogul său.
Al doilea punct semnificativ subliniat de economist este diferența între scăderea inflației și percepția cetățenilor. Prețurile la produsele alimentare rămân considerabil mai ridicate decât în 2020, cu o creștere de 59,4%, în timp ce veniturile populației nu au evoluat în aceeași măsură.
„Până în luna mai 2023 prețurile medii la produsele alimentare au crescut cu 62% față de anul 2020! Ceea ce în 2020 putea fi procurat cu 100 lei, în mai 2023 trebuia de plătit deja 162 lei. Nici pensiile, nici salariile nu au crescut atât de mult. Aceasta înseamnă că, în acest an, populația Moldovei, cu veniturile pe care le are, poate procura mai puține produse alimentare decât în 2020. Veniturile lor reale, dar și puterea de cumpărare în 2023 este mai mică decât în 2020 sau, cu alte cuvinte, azi ei sunt mai săraci decât în 2020”, a mai punctat Veaceslav Ioniță.
Expertul economic subliniază că, în contextul în care prețurile au crescut semnificativ în ultimii ani, o scădere substanțială a inflației are nevoie de timp pentru a se reflecta în percepția cetățenilor.