Fermierii au ieșit din nou la protest și au încercat să blocheze frontierele. Vor compensații de 3 000 de lei la hectar

Fermierii au protestat și astăzi cu tractoarele în stradă. De această dată însă, ei au mers la cele mai importante puncte de frontieră, Leușeni și Sculeni, cu intenția de a împiedica accesul camioanelor care traversează frontiera. Poliția prezentă la fața locului nu le-a pemis însă să blocheze traseul.

Manifestația a început la 11:00, iar cei peste o mie de fermieri, adunați din mai multe colțuri ale țării, au adus cu peste 550 de mașini agricole. O parte dintre ei a ajuns la Vama Leușeni, blocând temporar drumul, însă la scurt timp, la somația polițiștilor, aceștia au eliberat traseul. Aceeași situația s-a întâmplat ulerior și la Vama Sculeni.

Agricultorii cer statului să le compenseze pierderile de anul trecut care se ridică la aproximativ 3000 de lei per hectar. Asta în condițiile în care costurile de producție au crescut considerabil, pe fundalul scumpirii fără rpecedent a carburanților, fertilizanților și altor bunuri și servicii în domeniul agricol. În același timp, produsele agricole s-au ieftinit, ca urmare a faptului că piața a fost inundată cu produse de import, în special de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

În aceste condiții, fermierii spun că, dacă statul nu va compensa pierderile, majoritatea dintre ei riscă să falimenteze, din cauză că nu mai sunt capabili să-și acopere cheltuielile și să achite creditele.

Este deja a doua zi în care fermierii protestează cu tractoarele pe drumuri, după ce ieri, a avut loc o acțiune simimlară pe mai multe trasee din țară. Protestarii spun că manifestațiile vor continua până când Guvernul va reacționa adecvat la revendicările lor și amenință că, în caz contrar, vor veni cu tractoarele la Chișinău.

În cadrul unei emisiuni televizate, președintele Maia Sandu a menționat că îi înțelege pe fermieri, dar importurile din Ucraina nu pot fi sistate, așa cum s-a procedat în alte țări, „deoarece Ucraina ne apără de pericolul rusesc”. Mai mult, șefa statului s-a arătat convinsă că acordarea de compensații nu va schimba prea mult situația și că singura soluție viabilă, pentru consolidarea sectorului agricol, este dezvoltarea industriei prelucrătoare, astfel încât producătorii locali să vândă produs finit, nu materie primă.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram