Fost viceministru al Justiției: Să nu ne îmbătăm cu apă rece, CSM nu are încă legitimitate deplină

CSM nu va avea legitimitate deplină atâta timp cât componența acestuia nu va fi în strictă conformitate cu prevederile Constituției, iar lipsa judecătorilor aleși din partea Curților de Apel și Curtea Supremă de Justiție rămâne cea mai mare problemă.

Este părerea exprimată de fostul viceministru al Justiției și fostul reprezentant al țării noastre la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a reușit să-și aleagă patru membri ai CSM din rândul magistraților. Potrivit lui, responsabilitatea pentru soluționarea de urgență a acestei probleme revine puterii executive și legislative. 

„Sper că membrii CSM nu vor comite o eroare gravă, nu vor subestima gravitatea problemei și nu-si vor asuma responsabilitatea pentru faptul că CSM nu este constituit în conformitate cu Constituția. Cea mai mare provocare cu care se va confrunta CSM va ține de dobândirea credibilității atât din partea societății, cât și din partea judecătorilor. Și orice acțiune, inacțiune sau declarații care ar putea fi interpretate, în sensul că CSM face jocul guvernării, vor face acest lucru absolut imposibil”, a scris Eșanu pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 28 aprilie, Adunarea Generală a Judecătorilor a reușit, din a doua încercare, să-și aleagă cei patru membri ai CSM din rândul magistraților. Este vorba de judecătorii care au trecut inițial evaluarea în cadrul Comisiei pre-vetting. Astfel, noii membri CSM sunt Vasile Șchiopu, Ioana Chirone, Sergiu Caraman și Maria Frunze. Votul a fost secret, așa cum prevede legislația. 

Potrivit Constituției, CSM este format din șase reprezentanți ai societății civile, patru judecători din instanțele de fond, un judecător al unei Curți de Apel și unul de la Curtea Supremă de Justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *