Fostul președinte american Bill Clinton regretă că a convins Ucraina, în 1994, să renunțe la armele sale nucleare. Poziția a fost exprimată într-un interviu pentru RTE. Clinton a sugerat că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar fi fost o putere nucleară.
„Simt o responsabilitate personală pentru că am făcut (Ucraina n.r) să accepte să renunțe la armele sale nucleare. Nimeni nu crede că Rusia ar fi făcut această cascadorie (invadarea Ucrainei n.r.) dacă Ucraina ar fi avut arme nucleare”, a spus el.
În ianuarie 1994, Clinton a semnat un acord trilateral cu președintele Rusiei, Boris Elțin, și cel al Ucrainei, Leonid Kravciuk, care prevedea renunțarea de către Kiev la arsenalul său nuclear. În conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, Rusia a promis să fie unul dintre statele garante a suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei. Acest angajament a fost încălcat însă în 2014, când Rusia a invadat și anexat peninsula Crimeea.
„Când i-a fost convenabil, președintele Putin a încălcat acordul și a luat mai întâi Crimeea. Și mă simt îngrozitor, pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a spus Clinton
Fostul șef de la Casa Albă a mai adăugat că SUA și Europa trebuie să sprijine în continuare Ucraina, pentru a face față agresiunii rusești.