Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, ras cu buldozerele de puterea sovietică, care a stat în paragină zeci de ani de zile, va fi, în sfârșit, restaurat și reamenajat. Anunțul a fost făcut de liderul Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, care insistă de multă vreme ca ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale, care au fost înhumați acolo, să le fie redată cinstea și onoarea. Lucrările de reconstrucție vor fi realizate de Primăria municipiului Chișinău.
După lungi insistențe, timp în care tinerii unioniști au organizat diverse acțiuni de sensibilizare a opiniei publice, inclusiv flash-moburi, campanii de colectare de semnături și au depus nenumărate demersuri către autoritățile locale și centrale, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, s-a angajat să restaureze locul de veci. Lucrările vor începe în curând, odată cu demararea proiectului de reamenajare a bulevardului Decebal din sectorul Botanica al capitalei, unde este amplasat Cimitirul Eroilor.
Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc, este un monument istoric amplasat pe bulevardul Decebal 17 din Chișinău. Aici au fost înmormântați soldați de diferite etnii participanți ai celor două războaie mondiale.
Aici au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 de ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi și 6 polonezi, căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care își dorm somnul de veci 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.
Până nu demult, din vechiul cimitir rămăsese doar fundamentul capelei, scările monumentale și coloanele, ambele în stare avansată de degradare. Acum trei ani, tinerii din Asociația „UNIREA-ODIP” au lansat o campanie de colectare de fonduri, iar ca urmare, au reușit, pe cont propriu, să restaureze parțial fațada și cele două coloane de la intrare.