Un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei a oficiat un serviciu divin la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, în semn de respect și prețuire pentru jertfa pe care au adus-o. Locul de veci, care a fost ras cu buldozerele de puterea sovietică și se află în păragină de zeci de ani, urmează să fie restaurat, în viitorul apropiat, după lungi demersuri din partea mai multor activiști civici și tineri unioniști.
După slujbă, cei prezenți la ceremonie au depus coroane și buchete de flori la monumentul eroilor și au transmis cuvinte de recunoștință eroilor români care și-au dat viața pentru neamul lor și a căror memorie a fost profanată atâta amar de vreme.
Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, susțin că ceremonia de comemorare a eroilor este „un act solemn care reamintește tuturor despre sacrificiul pe care acești bravi oameni l-au făcut pentru viitorul poporului român și pentru pacea lumii, iar memoria lor va fi păstrată vie în inimile noastre și ale urmașilor noștri”.
Cimitirul militar românesc, care datează din anul 1918, a fost locul în care au fost înhumați soldații căzuți pe câmpul de luptă, dar și veterani ai războiului. În perioada interbelică, cimitirul a fost amenajat de către Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, iar o capelă în memoria legiunii cehe a fost ridicată în aceeași perioadă. Intrarea în cimitir avea o arhitectură masivă, cu scări mari și coloane de 10 metri înălțime.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, capela a fost dărâmată, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai rămăseseră a fost construit în 1961 Institutul de Pulmonologie și Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”, spital dărâmat la rândul său în 2007. Deși capela a dispărut, acest loc de odihnă eternă a eroilor neamului a rămas o zonă de pelerinaj pentru cei care doresc să aducă un omagiu și să-și exprime recunoștința față de cei care au murit pentru libertatea și integritatea țării.
Cei 1645 de ostași îngropați acolo, dintre care 431 dintre ei erau români căzuți în Primul Război Mondial, 96 de români morți în cel de-al Doilea Război Mondial, restul fiind militari ruși, austrieci, cehi, francezi și polonezi. Slujba de pomenire organizată de preoții slujitori ai Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău a fost un moment de reculegere și de aducere a unui omagiu pentru cei care și-au dat viața în lupta pentru libertate și unitate.