În data de 15 iunie 1889, s-a stins din viață, la doar 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, marele gânditor și gazetar Mihai Eminescu. Poetul este unanim considerat cel mai proeminent reprezentant al Literaturii Române, iar scrierile sale rămân, în continuare, de o actualitate uluitoare.
Mihai Eminescu și-a dat ultima suflare în Casa de sănătate a medicului Șuțu din București, Eminescu fiind înmormântat apoi la Cimitirul Bellu din capitala României. Chiar și după 134 de ani, moartea sa rămâne un subiect controversat dezbătut pe larg de eminescologi, mulți dintre care consideră că poetul nu a decedat în condiții firești, ci că a fost asasinat de adversarii săi ideologici.
La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: „Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienați, de o embolie. Luceafărul poeziei românești, poetul nepereche…”.
Unul dintre cei mai mari români murea „în cea din urmă mizerie”, după cum anunța sora sa, Harietta.
Dr. N. Tomescu, unul dintre medicii care s-au ocupat de Eminescu, nota în unul din jurnalele sale: „Oricum ar fi, sfârșitul total nu părea iminent, căci el se nutrea bine, dormea și puterile se susțineau cu destulă vigoare. Un accident (Eminescu a fost lovit în cap cu o piatră de către un pacient nebun), însă de mică importanță, a agravat starea patologică a cordului și a accelerat moartea”.
Tot medicul Tomescu nota după autopsie: „Eminescu n-a fost sifilitic… Adevărata cauză a maladiei lui Eminescu pare a fi surmenajul cerebral, oboseala precoce și intensă a facultăților sale intelectuale”. Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind cel de-al treilea copil, din cei 11, ai căminarului Gheorghe și ai Ralucăi Eminovici.