Veniturile Bugetului Public Național au înregistrat o creștere modestă în prima jumătate a anului, dar cu semne îngrijorătoare de deteriorare. O analiză a expertului economic Veaceslav Ioniță arată că încasările din taxa pe valoare adăugată au înregistrat a doua scădere trimestrială consecutivă, atingând în trimestrul doi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani – 6,5 miliarde lei. De asemenea, raportul dinamicii reale, care ține cont de valoarea reală a banilor, indică faptul că veniturile din TVA din trimestrul II din 2023 au atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.
„Veniturile față de anul trecut în termeni reali s-au redus de 1,6 ori, o scădere pur și simplu năucitoare”, accentuează Ioniță.
Expertul economic a identificat trei cauze majore care au dus la această scădere semnificativă a veniturilor din TVA. Primul factor este legat de scăderea consumului real al populației.
„Pe seama reducerii consumului populației putem explica o scădere de 10-15% a încasărilor bugetare, dar ce facem cu restul 45-50% din reducere?”, se întreabă expertul economic.
Sărăcirea populației din ultimii ani, slăbirea instituțiilor statului și instabilitatea geopolitică sunt considerate factori care au creat un teren fertil pentru creșterea economiei tenebre și a contrabandei. Această evoluție afectează încasările bugetului public. A treia explicație evidențiază revenirea la practici vechi de fraudare a bugetului de stat prin restituiri fictive de TVA.
„Această practică a existat ani de zile, apoi s-a reușit reducerea acestui fenomen, iar acum cel mai probabil a luat din nou amploare. Altfel este greu să explici, cum pe fundalul reducerii exporturilor, cresc restituirile de TVA din buget”, menționează Veaceslav Ioniță.
În context, expertul economic subliniază că pentru a crește încasările bugetare, este crucial să se combată economia tenebră, contrabanda și delapidarea prin restituiri ilegale de TVA.
Recent, autoritățile au făcut o analiză a situației privind restituirile de TVA din bugetul de stat către agenții economici din Găgăuzia și au constatat că acestea sunt în continuă creștere și, doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 de milioane de lei în calitate de sumă TVA către unitatea teritorial-administrativă. Astfel, PAS a propus un proiect de lege prin care aceste restituiri se vor face deja din contul bugetului UTAG, dar nu din bugetul de stat, așa cum este în prezent. Guvernul a propus, în avizul aprobat, ca respectiva lege să intre în vigoare la 1 octombrie 2023. Proiectul a fost votat deja în prima lectură.