Președintele organizației PSD România în Republica Moldova, Iurie Ciocan, a vorbit, într-un interviu acordat portalului ZIUA.md, despre alegerile din România, care vor avea loc în data de 9 iunie 2024 și importanța lor pentru românii din Republica Moldova. Vă invităm să aflați ce crede politicianul despre aceste scrutine și ce mesaj are pentru alegătorii români dintre Prut și Nistru.
– Domnule Iurie Ciocan, zilele trecute, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale din România, care vor avea loc în data de 9 iunie 2024. Vă rugăm să ne spuneți, în calitatea Dvs. de președinte al organizației locale a PSD România, care este miza acestui scrutin și în ce măsură este important pentru cetățenii români din Republica Moldova?
– Orice alegeri sunt importante, deoarece reprezintă o ocazie pentru cetățeni de a-și manifesta în mod direct suveranitatea și de reorganiza puterea astfel încât ea să fie una reprezentativă și să corespundă întocmai tabloului social-politic din societate. Acesta este cel mai important examen pentru clasa politică, când cetățenii preiau puterea în mâinile lor și o deleagă mai departe așa cum consideră ei de cuviință.
Românii din R. Moldova pot influența direct jocurile de putere la nivelul UE, participând la alegerile din 9 iunie
Alegerile din 9 iunie sunt cu atât mai mult importante, deoarece au efect dublu – de a reorganiza administrația la nivelul puterii locale, dar și la nivelul întregii Uniuni Europene, în cadrul scrutinului europarlamentar. Și dacă la alegerile locale pot participa doar cetățenii aflați pe teritoriul României, cele europarlamentare îi vizează pe toți, indiferent unde se află, inclusiv pe cetățenii români din Republica Moldova.
De ce este important ca alegătorii din Republica Moldova, care au și cetățenie românească și care reprezintă aproape jumătate din populația dintre Prut și Nistru, să ia în serios aceste alegeri? Deoarece de rezultatul lor va depinde nu doar soarta României, dar și a Republicii Moldova. Noi putem influența direct jocurile de putere la nivelul Uniunii Europene, de aceea, este extrem de important să fim atenți pe cine trimitem să ne reprezinte acolo. De modul în care va arăta Parlamentul de la Bruxelles, după alegerile din 9 iunie, va depinde inclusiv parcursul european al Republicii Moldova, de aceea, este vital să trimitem încolo oameni bine intenționați și capabili să influențeze lucrurile.
Spuneam anterior că participarea la alegerile pentru Parlamentul European este mai importantă, ca efect practic, chiar decât referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. Suntem români într-o proporție covârșitoare, majoritatea cu acte în regulă, și suntem deja parte a marii familii europene, prin România. De aceea, prioritar acum este să trimitem oamenii noștri în forul legislativ suprem al Uniunii Europene, ca apoi, prin intermediul lor, să ne atingem obiectivele, pornind de la interesul românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Sunt momente în istorie când partidele și întreaga societate sunt obligate să facă front comun
– Dumneavoastră reprezentați aici Partidul Social Democrat din România, care, la aceste alegeri, face echipă cu Partidul Național Liberal, așa cum se întâmplă și la nivelul guvernării de la București. Care este mesajul central al Alianței PSD-PNL pentru alegători, inclusiv cei din Republica Moldova?

– Principalul mesaj către alegători este ca, la aceste alegeri să opteze pentru stabilitate și bunăstare. Să dea dovadă de înțelepciune și maximă responsabilitate, pentru a nu permite ca în România și în toată Uniunea Europeană să se instaureze haosul și instabilitatea. Ne aflăm în mijlocul unei furtuni geopolitice majore, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, și cel mai important acum este să fim extrem de vigilenți, pentru a nu cădea în plasa celor care vor ca acest vârtej să cuprindă și Republica Moldova, și România.
Atât Partidul Social Democrat, pe care îl reprezint în Republica Moldova, cât și Partidul Național Liberal sunt formațiuni cu o vastă experiență politică, care au crescut împreună cu România și au contribuit în mod direct la dezvoltarea ei. Chiar dacă, din punct de vedere doctrinar, suntem oponenți, în momentul de față, interesul comun, care derivă din cel național, este mult mai presus decât diferențele de ordin ideologic. Sunt momente în istorie când partidele și întreaga societate sunt obligate să facă front comun, pentru a apăra țara de potențiale pericole, dar și pentru a atinge unele obiective care ne vizează pe toți. Astăzi trăim un asemenea moment.
Suntem obligați să ne depășim condiția de consumatori pasivi și să ajutăm și noi România
Vreau să remarc, absolut obiectiv, că actuala guvernare PSD-PNL, condusă de premierul Marcel Ciolacu, este cea mai deschisă pentru nevoile românilor din Republica Moldova. Vedem un efort continuu și consolidat în sprijinul comunităților noastre, vedem o preocupare majoră a puterii de la București față de problemele cu care ne confruntăm și riscurile la care suntem expuși. Iată de ce, suntem obligați să ne depășim condiția de consumatori pasivi și să ajutăm și noi România să-și consolideze pozițiile pe arena internațională, lucru care, de altfel, ne avantajează direct.
– Ce le transmiteți românilor din Republica Moldova în această campanie electorală și cum aveți de gând să-i implicați plenar în aceste procese?
– În primul rând, le atragem atenția că în Republica Moldova există un număr foarte mare de cetățeni români, de peste un milion, conform datelor oficiale. Este o forță care contează și care nu poate sta deoparte. La scrutinul europarlamentar din 9 iunie, România va deschide aici 52 de secții de votare, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, respectiv, orice cetățean român va putea vota fără prea mari eforturi.
Doar printr-o prezență masivă la vot, vom putea arăta că noi, românii din R. Moldova, contăm și avem un cuvânt de spus
De aceea, îi îndemn pe toți să urmărească atent ceea ce se întâmplă, să se informeze din surse sigure, să analizeze atent programele politice ale candidaților și, cel mai important, să participe la alegeri și să-și exprime conștient voința politică.
Vă atrag atenția, că la ultimele alegeri din România, de acum patru ani, în Republica Moldova au ieșit la vot 37 mii de alegători, în cele 30 de secții de votare deschise. Dacă raportăm această prezență la numărul total de cetățeni români care locuiesc între Prut și Nistru, este un număr infim, de care ar trebui să ne fie rușine. De aceea, mobilizarea este cuvântul cheie astăzi, pentru că doar printr-o prezență masivă la urnele de vot, vom putea arăta Bucureștiului și întregii Europe că noi, românii din Republica Moldova, contăm și avem un cuvânt de spus. Suntem prea mulți și nu putem sta deoparte atunci când se întâmplă lucruri care ne vizează în mod direct. Iată de ce, îndemn pe toată lumea să meargă și să voteze.
În această perioadă, eu, împreună cu colegii mei, încercăm să ne întâlnim cu cât mai multă lume și să le explicăm de ce implicarea fiecăruia este importantă. De asemenea, le prezentăm oamenilor oferta noastră politică și-i îndemnăm să voteze pentru candidații PSD-PNL, astfel încât România și Republica Moldova să meargă în continuare în echipă și să înfrunte cu demnitate provocările vremii.

– România este astăzi principalul partener al Republicii Moldova, practic în toate domeniile relațiilor internaționale. Credeți că se poate schimba această realitate?
– România este pentru Republica Moldova de departe cel mai mare partener comercial, deoarece majoritatea exporturilor moldovenești ajung peste Prut, este cea care ne asigură securitatea energetică, este țara care ne apără și ne promovează interesele la nivel internațional, inclusiv de la marea tribună a Parlamentului European, și este principalul nostru garant de securitate.
Această realitate se poate schimba însă, dacă la la putere vor veni forțe care operează cu populisme ieftine sau care reprezintă direct interese străine ostile interesului național. De aceea, cetățenii din Republica Moldova, mai ales cei care dețin și cetățenia română, sunt obligați să conștientizeze cât de important este să dea dovadă de maturitate și implicare și să nu permită devierea de la acest curs.
Iar soluția sigură pentru menținerea acestei stabilități și pentru dezvoltarea relațiilor frățești existente, care-s vitale pentru noi, constă în susținerea Alianței PSD-PNL la aceste scrutine.
De aceea, profit de această ocazie, pentru a mă adresa cititorilor ZIUA și tuturor celor care urmăresc ce se întâmplă, să se mobilizeze masiv și să-i îndemne și pe alții, inclusiv rudele aflate peste hotare, să iasă pe 9 iunie la votare și să susțină România, să susțină alianța electorală PSD-PNL.
– Domnule Ciocan, vă mulțumim și vă urăm succes!
2 thoughts on “INTERVIU | Iurie Ciocan, despre alegerile europarlamentare din 9 iunie: De rezultatul lor va depinde parcursul european al R. Moldova”