Guvernul a anunțat că va cumpăra, din bani publici, drapele ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova pentru Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesajul, prezentat de purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, a fost ambalat frumos: drapelele vor fi fluturate în data de 21 mai în PMAN, timp de câteva ore, după care vor fi distribuite primăriilor din țară. Guvernul a catalogat drept investiție achiziția drapelelor. Le cumpărăm acum, iar acestea vor fi folosite ulterior. Adică, practic, Guvernul a sărit în ajutorul primăriilor. E cam tot ce lipsea primăriilor noastre – drapelele. În rest, parcă totul merge strună. Dar nu e asta cea mai mare problemă.
De fiecare dată când primăriile cer bani pentru necesitățile localităților, Guvernul dă din umeri și spune ca autoritățile locale trebuie să se descurce cu puterile lor. De fiecare dată când este implementată vreo lege sau un mecanism care vizează autoritățile locale, finanțarea este pusă pe umerii primăriilor.
Nu, investiție nu e atunci când cumperi drapele, ci atunci când muți toaleta școlii din fundul curții în interior, tragi apă și cumperi săpun și hârtie igienică. Asta e investiție. Sau când repari un drum local. Nu unul care duce spre Bulboaca, unde va avea loc Summit-ul European, ci unul dintr-un sat uitat de lume și de staff-urile de campanie. Asta ar fi o investiție.
Stop, asta însă nu e treaba Guvernului, de asta trebuie să se ocupe autoritățile publice locale, că e domeniul lor de activitate. Guvernul n-are bani, e ocupat cu elaborarea politicilor. Iar în pauză cumpără drapele.
Una peste alta, trebuie să spunem, de dragul adevărului, că, de fapt, drapelele nu sunt pentru primării, ci pentru a satisface nevoile de imagine ale partidului care se află astăzi la guvernare. La mijloc e doar un banal PR politic din bani publici. Pentru că bugetul PAS nu e fără fund, iar să-i obligi pe primari să cumpere drapele pentru adunarea de duminica viitoare ar fi fost prea de tot. Problema e că dacă acest lucru ar fi fost făcut de oricare alt partid aflat la cârma țării, opoziția era a doua zi cu denunțul la ușa Procuraturii.
P.S. Mi-am adus aminte de un caz de acum vreo cinci ani, când două femei din Cupcini, Edineț, cărau crengi uscate cu un drapel al Moldovei. A fost scandal atunci. Nu și-au dat seama, sărmanele femei, că profanează un simbol al statului. Ele își făceau munca, iar pentru asta s-au ales cu un dosar penal. Cam la asta ajută drapelele într-o țară măcinată de sărăcie, din păcate.