Guvernul actual își atribuie roluri care nu îi aparțin se implică direct în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor locale generale, chiar dacă această prerogativă îi revine exclusiv Comisiei Electorale Centrale. Observația aparține fostului președinte al CEC, Iurie Ciocan, care crede că reprezentanții executivului își depășesc astfel atribuțiile.
„Eu am rămas surprins atunci când secretarul general al Guvernului a declarat de la tribuna de presă că un grup format pe lângă cancelaria de stat a verificat listele electorale. De unde? Cum? În ce condiții? Listele sunt deținute exclusiv pe serverele CEC, în incinta CEC după 10 lacăte, după 4 uși cu acces de amprentă și recunoaștere facială. În ce condiții au fost verificate și în ce temei? Sunt niște acțiuni puerile, copilărești, de a da o senzație de control total și de stabilirea unei atmosfere de frică”, a declarat Iurie Ciocan, în cadrul unei emisiuni televizate.
Mai mult, acesta a atras atenția că în acest proces sunt implicate deschis și alte structuri ale statului, fapt care poate fi interpretat ca utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale.
„Constatăm lucruri care nu s-au întâmplat până acum. S-a vorbit și în spațiul public despre faptul că se emit dispoziții al unui ministru, în cazul dat responsabil de domeniul social, privind stabilirea unor sarcini specifice pentru lucrătorii sociali din teritoriu în perioada electorală. Reprezentanții guvernului în teritoriu primesc sarcini specifice privind rolul și implicarea acestora în activitatea Consiliilor electorale de circumscripție de nivelul doi. Fapt care nu s-a întâmplat anterior. La nivel de cancelarie de stat se formează grupuri inter-instituționale, care teoretic, ar trebui să ajute Comisia Electorală Centrală în organizarea alegerilor libere și corecte. Eu până în ziua de azi nu înțeleg cu ce trebuie ajutată comisia și care este rolul acestui grup de lucru”, a menționat Ciocan.