Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Cina cea de Taină, sărutul lui Iuda și arestarea lui Iisus

Joia Mare, care precede ultima zi din viața pământească a Mântuitorului, conține foarte multe simboluri, care stau la baza filosofiei creștine. În această zi, a avut loc Cina cea de Taină, când Hristos a spălat picioarele apostolilor Săi, arătând astfel că liderul este cel care se află în slujba discipolilor săi, nu invers, iar smerenia este calea spre desăvârșire.

La Cina ce de Taină au fost puse bazele preoției și slujirii duhovnicești și a fost instituită cea mai importantă Taină, cea a Sfintei Împărtășanii.

„Luati mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor”, „Beți dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al legii celei noi, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor”. Sunt cuvintele pe care Le-a rostit Hristos ucenicilor Săi, când a frânt pâinea și le-a dat-o și când le-a întins să guste din pocalul cu vin, numit și Pocalul Vieții. Aceste cuvinte răsună la fiecare Sfântă Liturghie și reprezintă momentul culminant și cel mai emoționat din timpul rugăciunii în biserică.

„Să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea”, le-a mai spus Iisus și astfel a instituit Taina Preoției.

După aceea, Iisus a mers, împreună cu ucenicii, în Grădina Ghetsimani, unde S-a rugat Tatălui, în timp ce lacrimile I se transformau în sânge: „Părintele Meu, de este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta! Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti”. Astfel, Hristos arată că teama nu este slăbiciune și nici rușine, este ceva firesc pentru un om, dar ea poate fi învinsă cu credință și spirit de jertfă.

După aceea, El și-a trezit apostolii, care au adomit, în loc să privegheze alături de Învățătorul lor, și le-a zis: „Sculați-vă, să mergem! Iată, s-a apropiat cel ce M-a vândut”. Vorbea despre Iuda, cel care L-a trădat pentru 30 de arginți și care se apropia însoțit de soldații și fariseii ce veneau să-L aresteze.

A urmat „sărutul lui Iuda”, ca punct culminant al înaltei trădări. Asta deoarece acea sărutare n-a fost o mărturie a dragostei, ci semn pentru străjerii pe care-i adusese acolo ca să știe cine dintre ei este Iisus.

Un alt moment cheie a fost acela când Apostolul Petru a încercat să-L apere pe Iisus și i-a tăiat urechea unui ostaș care voia să-l rețină, însă Iisus Și-a pus mâna pe rană și l-a vindecat, spunând: „Pune-ți sabia la locul ei, căci toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri. Crezi că n-aș putea să rog pe Tatăl Meu, care Mi-ar pune îndată la îndemână mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri? Dar cum se vor împlini Scripturile, care zic că așa trebuie să se întâmple?”

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram