Noapte încinsă la Paris, după ce președintele francez Emmanuel Macron a majorat vârsta de pensionare peste capul parlamentului. Mii de oameni au ieșit și aseară în stradă, pentru a-și manifesta nemulțumirea și pentru a cere revizuirea deciziei. Mulțimea furioasă a incendiat și distrus totul în cale și a recurs la adevărate lupte de stradă cu forțele de ordine. Poliția a ripostat violent, folosind tunuri de apă și gaze lacrimogene.
Protestele au început aseară în piața Place de la Concorde și au degenerat în violenţe, după ce manifestanții au devastat mai multe magazine şi chiar o bancă. Unii protestatari au smuls pietre din pavaj, pe care le aruncau în forțele de ordine. Mai mult, aceștia au aprins un foc mare în mijlocul pieței, fapt ce i-a determinat pe polițiștii înarmați cu scuturi, bastoane și tuburi cu gaze lacrimogene să atace în forță.
După câteva ore de confruntări, majoritatea protestatarilor au fost evacuaţi de brigada de intervenţii a poliţiei franceze, însă unii protestatari au continuat să rămână şi să opună rezistenţă, aruncând cu pietre şi petarde şi provocând incendii pentru a bloca străzile. Potrivit autorităților, 73 de oameni au fost arestați, însă numărul lor ar putea să crească.
Proteste au avut loc și în alte câteva oraşe franceze, inclusiv la Marsilia, unde poliţia a intervenit în forţă. În Nantes, era atât de mult gaz lacrimogen pe străzi, încât oamenii s-au refugiat în baruri, potrivit Europa Liberă.
Revolta populară a început după ce președintele francez Emmanuel Macron a ales să utilizeze o putere constituțională specială, cunoscută sub numele de procedura 49.3, pentru a pune în aplicare un proiect de lege nepopular care ar crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Decizie a fost luată cu doar câteva clipe înainte ca Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului, să voteze proiectul de lege. Guvernul nu avea nicio asigurare că proiectul de lege va obține o majoritate, după ce fusese deja adoptat în Senat, dominat de centru-dreapta, notează Capital.ro.
Ca urmare a acestei mișcări, se așteaptă să fie declanșată o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Elizabeth Borne.
Controversatul proiect de lege, care a fost subiectul unor proteste și greve de amploare în întreaga țară începând din ianuarie, este legea emblematică a celui de-al doilea mandat al lui Macron. Parlamentarii de stânga din Adunarea Națională au perturbat votul de joi, cântând imnul național al Franței, în timp ce gărzile puternic înarmate și poliția au înconjurat clădirea parlamentului, potrivit France Presse.