Maia Sandu: Deși riscurile de război sunt minime, Rusia încearcă, în continuare, să schimbe guvernarea de la Chișinău

Datorită rezistenței armatei ucrainene, riscurile de război pentru Republica Moldova s-au diminuat considerabil. Cu toate acestea, Moscova încearcă, în continuare, să destabilizeze situația la Chișinău și să pună în fruntea statului o guvernarea prorusească. De această părere este președintele Maia Sandu, care a menționat, în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei, că, în contextul respectiv, este nevoie ca Serviciului de Infomații și Securitate să i se ofere pârghii suficiente, pentru a putea combate asemenea scenarii.

„Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declarațiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta își dorește Rusia și în cazul Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituțiile de drept, însă guvernarea PAS a demonstrat că poate face față acestor provocări.

„Nu este treaba Federației Ruse și nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne. E clar că acei care lucrează pentru Moscova o fac pe bani și asta este alegerea lor. Odată ce au luat bani de la Kremlin nu este atât de ușor să-și recâștige libertatea. Avem instituții care documentează aceste cazuri, încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituții, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem finalitate trebuie să funcționeze toate instituțiile. Unele instituții se reformează, altele opun rezistență, și mă refer la sistemul judecătoresc”, a menționat șefa statului.

Precizăm că, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului a fost inclus proiectul de lege privind reformarea Serviciului de Informații și Securitate, care presupune ca acesta să aibă prerogativa de a intercepta, fila, instala dispozitive de supraveghere a persoanei fără a avea mandat de la judecător. Documentul a fost criticat dur de opoziția parlamentară, dar și de mai mulți analiști politici, care consideră că, în acest fel, PAS transformă Republica Moldova într-un stat polițienesc.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram