VIDEO | Maia Sandu le aruncă mănușa judecătorilor: CSM va fi funcțional în cel mult 30 de zile

Confruntare, în loc de cooperare. Președintele Maia Sandu a decis să-i înfrunte deschis pe judecători și a anunțat că CSM va deveni funcțional în scurt timp, cu sau fără voia lor. Șefa statului a făcut acest anunț după ședința Consiliului Suprem de Securitate, pe care l-a convocat după ce magistrații au decis să amâne luarea unor decizii, până în 28 aprilie.

Maia Sandu a anunțat că CSS a decis ca, în situația creată, Parlamentul îi va numi, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, pe membrii non-judecători, care au trecut evaluarea, în cadrul preveting-ului, desfășurat de actuala putere. Astfel, potrivit ei, CSM va funcționa indiferent de ce vor decide judecătorii, în cadrul următoarei adunări.

„Justiția a putrezit și nu dorește sau nu poate să își revină. O parte din judecători au decis să blocheze toate schimbările din sistem. Justiția a fost sechestrată de unii judecători corupți. Unii dintre ei refuză să participe la actul justiției. Acest lucru nu ne va încurca să construim o justiție corectă. CSS a venit cu următoarele decizii: Accelerarea creării CSM, să fie funcțional în timp de 30 de zile. Parlamentul va numi membrii non-judecători”, a declarat Maia Sandu, citată de Realitatea TV.

De asemenea, Maia Sandu a reiterat necesitatea înființării unui nou tribunal, care să examineze cazurile dosarele de corupție mare.

„Parlamentul va pregăti crearea Curții Anticorupție. Această curte trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni. Accelerarea aducerii în sistemul de justiție a tinerilor, nu rude ale judecătorilor corupți promovați până de curând pe interese personale, nu pe merite”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, sub pretextul apariției unei situații excepționale în justiție, după ce, vineri, Adunarea Generală a Judecătorilor a boicotat alegerea noii componențe a CSM, așa cum a decis comisia preveting. Magistrații s-au arătat nemulțumiți atât de faptul că au fost lipsiți practic de dreptul de a alege, fiindu-le impuse candidaturile selectate de actuala guvernare, dar și de ultimele modificări în legislație, pe care le califică drept o imixtiune gravă în justiție și intenția de a o subordona politic.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram