Ministrul britanic al Imigraţiei Robert Jenrick a demisionat după publicarea legislaţiei de urgenţă controversate privind expulzarea migranţilor clandestini în Rwanda, anunţă ministrul britanic de Interne James Cleverly, relatează AFP.
Cotidianul Times a relatat ca Jenrick a demisionat după ce premierul Rishi Sunak a respins cererile sale de a nu se supune legilor europene privind drepturile omului.
„Cu o mare tristeţe i-am scris premierului pentru a-i prezenta demisia mea din calitatea de ministrul Imigraţiei. Nu pot rămâne în postul meu în timp ce sunt în dezacord profund cu orientarea politicii Guvernului în domeniul imigraţiei”, anunţă pe X Robert Jenrick.
Această demisie creşte presiunile asupra premierului Rishi Sunak, căruia aripa dreaptă a partidului Conservator îi cere să fie şi mai dur în lupta împotriva migraţiei ilegale, altfel riscând, în opinia acestia, să fie eliminat în viitoarele alegeri legislative.
Robert Jenrick a lipsit miercuri seara la prezentarea acestui proiect de lege în faţa deputaţilor de către ministrul de Interne James Cleverly.
Fostul ministru de Interne Suella Braverman – la rândul său adepta unei linii dure împotriva migranţilor – i-a cerut miercuri lui Rishi Sunak să meargă mai departe în lupta împotriva migraţiei ”ilegale masive necontrolate”, chiar dacă încalcă convenţii internţaionale.
În paralel, Rwanda a avertizat miercuri că se va retrage din tratatul cu privire la primirea migranţilor ilegali din Regatul Unit – dacă Londra nu respectă dreptul internaţional. Asta după ce cele două state au semnat, în ajun, în capitala țării africane un nou tratat menit să restabilească acordul ce permite ca migranți sosiți ilegal în Regatul Unit să fie expulzați către Rwanda, indiferent de țara lor de origine.
Planul Londrei de a expulza în Rwanda migranții ilegali și solicitanții de azil ajunși pe țărmurile Marii Britanii a fost anunțat în aprilie anul trecut de către fostul premier Boris Johnson, care afirma la momentul respectiv că țara africană este una dintre „cele mai sigure din lume”.
Johnson a demisionat din funcție trei luni mai târziu însă succesorii săi, Liz Truss și Rishi Sunak, au preluat planul în condițiile în care Regatul Unit s-a confruntat în ultimii ani cu un numar record de imigranți ilegali, sosiți de regulă în țară după ce au traversat Canalul Mânecii în ambarcațiuni de mici dimensiuni.
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis la mijlocul lunii noiembrie că este ilegală deportarea migranților ilegali în statul african Rwanda. Administrația de la Londra a afirmat că ar opri astfel fluxul migraționist, însă adversarii proiectului au avertizat că ar însemna un calvar și mai mare pentru cei care fug de sărăcie și persecuții.