Ministrul de externe al Ucrainei: Kievul ar putea începe negocierile cu Moscova după conferința pentru pace din Elveția. Nu poți pune capăt războiului fără ambele părți

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul de la Kiev este pregătit să înceapă negocierile cu Moscova după desfășurarea conferinței pentru pace în Elveția programată pentru luna iunie. Potrivit lui Kuleba, evenimentul va aduce împreună o coaliție de țări cu principii și abordări comune privind conflictul din Ucraina, iar acesta va fi un pas pentru deschiderea negocierilor cu Rusia.

Într-un interviu acordat revistei Foreign Policy, Kuleba a subliniat importanța participării Rusiei în eforturile de pace, afirmând că „nu poți pune capăt războiului fără participarea ambelor părți”. Acesta a explicat că summitul din Elveția nu va implica Rusia direct, deoarece principalul obiectiv este să consolideze o coaliție internațională de susținători ai Ucrainei și să stabilească bazele pentru dialogurile viitoare.

„Știm că nu are sens să avem Rusia la masă dacă nu ne putem asigura că acționează cu bună-credință. Există doar două modalități de a aduce Rusia într-o situație în care va acționa cu bună-credință. Prima este succesul pe câmpul de luptă, iar a doua presupune formarea unei coaliții de țări care împărtășesc aceleași principii și abordări. Așadar, acesta este motivul pentru care summitul nu intenționează să includă Rusia printre participanți. Scopul acestui summit este de a uni țările care împărtășesc principii și abordări comune, pe baza cărora se vor dezvolta acțiuni ulterioare.

După aceea, poate avea loc comunicarea cu Rusia, iar Rusia poate face parte din discuții. În cele din urmă, nu poți pune capăt războiului fără ambele părți”, a concluzionat Kuleba.

Elveția va organiza prima conferință pentru pace în Ucraina, pe 15 și pe 16 iunie. Rusia, chiar dacă nu a fost invitată, a refuzat să participe la eveniment, acuzând că este vorba de un proiect al democraților americani.

Președintele Elveției, Viola Amherd, a descris conferința ca un „prim pas” către un proces de pace, recunoscând totuși că planul de pace nu va fi semnat în cadrul acestui eveniment. Ea și-a exprimat speranța că summitul va deschide calea către alte discuții și eforturi diplomatice ulterioare în vederea soluționării conflictului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *