Semne de poluare masivă a apei Mării Negre, în urma distrugerii barajului de pe râul Nipru, urmate de inundațiile masive din estul Ucrainei, nu există deocamdată. Asigurarea a venit din partea ministrului român al Mediului, Mircea Fechet, care a accentuat însă că nivelul de alertă rămâne, în continuare, ridicat.
Potrivit autorităților de la București, în prezent, experții monitorizează atent situația ecologică din Marea Neagră, deoarece revărsarea lacului de acumulare de la Kahovka a generat un volum mare de apă poluată cu uleiuri, chimicale și alte deșeuri. Audierile ministrului Mediului au avut loc miercuri, în Parlamentul României.
„Fără îndoială că se verifică parametrii de poluare şi din Marea Neagră, şi din Dunăre. Sunt instituţii diferite care se ocupă de evaluarea acestor parametri. În legătură cu Marea Neagră, în general pentru zonele de îmbăiere, acolo atribuţia este la Direcţiile de Sănătate Publice să facă aceste evaluări. Însă, este foarte adevărat că suntem îngrijoraţi în acest moment din cauza războiului din Ucraina, din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă care, bineînţeles, că a măturat în calea ei şi deşeuri, şi uleiuri, care la un moment dat există posibilitatea să ajungă în Marea Neagră. Dar, în acest moment nu avem niciun semnal de alertă care să spună că populaţia sau Marea Neagră sunt într-un pericol de poluare masivă din cauza acestor evenimente”, a spus ministrul român al Mediului.
După aruncarea în aer a barajului de la Kavoka, experții de mediu au avertizat că regiunea se confruntă cu un dezastru ecologic de proporții uriașe. Îngrijorările au crescut după ce s-a constatat că apele murdare riscă să se reverse în Marea Neagră și să o polueze pe o perioadă lungă de timp.
Deocamdată nu există o concluzie finală, care să stabilească cine se face vinovat de producerea catastrofei. Autoritățile ucrainene spun însă că au dovezi clare că barajul a fost distrus de forțele armatei ruse, care l-au minat cu mult timp înainte, iar scopul lor a fost de a încetini contraofensiva ucraineană, care a început la scurt timp după aceea. De cealaltă parte, Moscova susține că barajul a cedat în urma bombardamentelor armatei ucrainene și că Rusia nu avea niciun motiv să facă acest lucru, deoarece zona afectată cel mai mult, în urma inundaților masive, se află pe malul stâng al Niprului, regiune aflată sub controlul forțelor ruse.