Modificările la Codul Penal, operate de PAS, criticate dur de procurori, care se tem că „vor fi sufocați” de numărul mare de dosare

Proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală, votat în prima lectură de majoritatea PAS, îi nemulțumește pe procurorii anticorupție. Potrivit lor, dacă proiectul va fi adoptat, presiunea asupra angajaților CNA și Procuraturii Anticorupție va crește substanțial, iar din cauza resurselor umane limitate, nu vor putea face față volumului mare de muncă.

„Procuratura Anticorupție consideră imperativ a se reveni la versiunea anterioară trimisă spre avizare, care, drept rezultat ar genera o reducere de circa 23% din volumul total de cauze penale în gestiunea PA sau de circa 40% din numărul cauzelor aflate la urmărirea penală”, menționează Procuratura Anticorupție, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituției, în prezent PA are în gestiune peste 1100 cauze, iar procurorii trebuie să exercite nemijlocit urmărirea penală și să susțină acuzarea în instanța de judecată.

„În PA activează 52 procurori, dintre care 20% sunt procurori delegați din alte procuraturi. Procurorii sunt responsabili să verifice soluțiile de pornire sau neîncepere a urmăririi penale, să întocmească demersuri privind autorizarea perchezițiilor și măsurilor speciale de investigație, pentru aplicarea sechestrelor, întocmesc comisii rogatorii către alte țari, aplică sau solicită aplicarea ori prelungirea măsurilor preventive. Dacă ne dorim rezultate bune în dosare de rezonanță, atunci resursele limitate ale procurorilor PA și ofițerilor CNA trebuie să fie aplicate pentru combaterea corupției la nivel înalt și corupției sistemice”, se spune în comunicat.

Astfel, instituția le recomandă deputaților să voteze un proiect de lege, „care să sprijine Procuratura Anticorupție să lupte cu marea corupție”, nu invers.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin