Moldova ar putea opri importul de cereale și semințe oleaginoase Ucraina, anunță Ministerul Agriculturii

Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să restricționeze temporar importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina, așa cum au făcut mai multe state membre ale Uniunii Europene din regiune, printre care România. 

Anunțul a fost făcut de căre ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, în care au vorbit despre problemele din sectorul agrar. 

„Vladimir Bolea i-a comunicat diplomatului despre intenția Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. 

Amintim că Republica Moldova este singurul stat din regiune, care încă mai permite importurile de grâu din Ucraina. Din această cauză, prețul grâului crescut în Moldova a a ajuns la mai puțin de trei lei pentru un kilogram, un preț derizoriu, ținând cont de costurile de producție. Despre acest lucru a scris fostul președinte al Parlamentului, Alexandr Slusari. Potrivit lui, prețul de cost al unui kilogram de grâu în sezonul agricol 2022 este, în medie, 5 lei, întrucăt a am avut secetă și recoltă mică. 

„Din 2 mai Comisia Europeană a interzis temporar importul de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Din aceasta zona geografică a rămas doar Moldova, care, deocamdată, nu s-a alineat deciziei UE. Prin urmare, procesul distrugerii fermierilor autohtoni este în toi. Nu a rămas mult până la falimentul majorității agricultorilor mici și mijlocii și accelerării exodului din țară. Nu înțeleg miopia guvernării. Cu ce ajută Ucrainei catastrofa agriculturii Moldovei? Ce are de câștigat cauza europeană în urma falimentului masiv al producătorilor agricoli? Dar, cu certitudine, ruinarea fermierilor mici și mijlocii, precum și criza socială a satelor, ar fi o mare bucurie pentru grupările politico-criminale”, a scris Slusari pe Facebook. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram