Onor ostașilor români. Ample ceremonii militare și religioase sunt organizate în România cu ocazia Zilei Armatei Naționale

Un șir de manifestări și ceremonii militare și religioase au loc azi în România cu ocazia Zilei Armatei Naționale, marcată de 65 de ani în data de 25 octombrie. Evenimente oficiale sunt organizate și la Monumentele Eroilor Căzuți din București, unde au loc și survolări ale avioanelor Forțelor Române, dar și în principalele garnizoane din țară și în bazele militare din teatrele de operații în care se află militarii români. Sunt organizate evenimente și în statele în care România are acreditați atașați ai apărării, inclusiv în R. Moldova.

În acest an, printre principalele acţiuni dedicate Zilei Armatei Române, este evenimentul „80 de ani de istorie”, care va începe vineri seara pe Calea Victoriei din București, transmite Agerpres. La deschiderea oficială a evenimentului, organizat de Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu Asociaţia O.N.O.R. – Oameni, Naţiune, Onoare Respect, va fi organizat un spectacol în cadrul căruia vor performa Muzica Reprezentativă a Armatei, Formaţia 1st Cavalry Division Band a armatei americane şi artişti ai Operei Naţionale Bucureşti.

Sâmbătă, 26 octombrie, va avea loc și defilarea, pe Calea Victoriei, a efectivelor Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Asociaţiei Tradiţia Militară, iar aeronave ale Aeroclubului României vor survola zona.

Ziua Armatei Române a fost instituită printr-un decret din 1 octombrie 1959. Este ziua când românii celebrează Armata, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat nordul Translivaniei de sub ocupația regimului de la Budapesta, condusă de Horthy, în urma Bătăliei de la Carei, ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial.

Operațiunea a încununat astfel lupta şi jertfa zecilor de mii de combatanţi pentru eliberarea Ardealului, luptă începută în Carpaţii Orientali încă în luna august 1944. Astfel s-a eliberat întreg teritoriul de 44.492 km pătraţi, ocupat prin Dictatul de la Viena, refăcându-se în partea de Vest hotarele de stat ale României.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *