Documentele americane arată că cel mai probabil Ucraina nu își va recupera anul acesta teritoriile ocupate de ruși. Ofensiva ucraineană de primăvară se amână pentru la vară și până atunci mai este mult, vedem la vară ce va fi. Războiul se pare că va continua și în 2024, fără ca vreuna din părțile implicate să obțină o victorie decisivă, cel mult câteva recuperări/ câștiguri teritoriale nesemnificative.
Ucraina s-ar putea confrunta cu cutremure politice interne serioase. În 2024 ar trebui să fie alegeri prezidențiale la Kiev, până în octombrie 2023 ar trebui să fie alegeri parlamentare. Rămâne de văzut dacă vor avea loc aceste alegeri în contextul războiului, orice se poate întâmpla, la fel va fi interesant de văzut dezbaterea electorală din Ucraina. De principiu orice este posibil la Kiev.
Rămâne deschisă întrebarea cât timp vor mai putea statele occidentale să susțină Ucraina, la un moment dat va fi vorba nu dacă vor asta, ci dacă mai pot face asta. Fără sprijin occidental – vorbim de finanțarea deficitului bugetar, nu doar de armament și muniții – Ucraina iese din luptă destul de repede. Înțelegerile recente făcute de Rusia cu China au înlocuit pentru ruși piața occidentală cu piața chineză, nu aș paria pe un colaps economic al Rusiei în următorii ani.
Narativul vehiculat de presa românească este fals 100%, știți povestea: „Occidentul înarmează Ucraina, rușii sunt alungați din Crimeea și se declanșează revoluția la Moscova, Rusia se împarte în mai multe state și toți vom fi fericiți!” Nu se va întâmpla asta, astea sunt visele unora fără corespondență în realitate, una este ce ne dorim, alta este ceea ce se întâmplă. Da, ar fi frumos să dispară amenințarea rusească la adresa Europei, dar nu se va întâmpla asta prea curând.
Dacă războiul din Ucraina se prelungește și în 2024 se prefigurează un nou Război Rece pe durată lungă, una – două generații. Dacă până în 2024 nici una din părți nu obține o victorie decisivă majoritatea analiștilor occidentali sunt de acord că se prefigurează o soluție de tip coreean. Zelensky nu cred că va semna un armistițiu de tipul celui coreean, deconturile politice de la Kiev de care vorbeam ar putea duce la schimbarea lui, un nou președinte (cu un nou parlament și guvern) ar putea fi dispus să accepte o soluție de tip coreean. Asta implică încetarea ostilităților, acceptarea de facto a unei noi frontiere și o nesfârșită poveste diplomatică, s-a mai văzut deja asta în multe situații.
Efectul soluției coreene în Ucraina va fi un nou Război Rece, cum spuneam, ceea ce va avea efecte pentru întreaga regiune de contact de la Marea Baltică la Marea Neagră. Nu cred că UE se va grăbi să primească Ucraina și Republica Moldova în aceste condiții, la Bruxelles va fi preferată existența unei zone tampon față de conflict. Vor veni ceva bani și încurajări de la UE, dar nimic mai mult până nu se va lămuri exact în ce măsură Rusia este dispusă să își respecte angajamentele internaționale. Dar lămurirea asta va dura multă vreme. Pentru Republica Moldova va începe o lungă perioadă tulbure în contextul ruperii legăturilor economice cu fostul spațiu sovietic, reorientarea către spațiul UE (a se citi România) va fi cu strigături și supărări.
Asta este varianta pozitivă a evoluției în Ucraina. Rămân în suspensie numeroase scenarii negative, de la colapsul sistemului de guvernare al Ucrainei până la venirea la putere în Kiev a unui guvern pro-rus. În acest moment par imposibile astfel de evoluții, dar și războiul în sine părea imposibil și totuși s-a produs.
Impresia mea este că scurgerea de informații de la Pentagon care schițează imaginea de mai sus este un accident. Nu este acțiunea serviciilor ruse, ci pur și simplu un tâmpit care a pus în circulație acele documente, un tâmpit fără o agendă clară, doar a vrut să le arate prietenilor la ce informații are el acces. Dacă ar fi fost vorba de o acțiune a serviciilor ruse atunci Moscova ar fi folosit documentele ca să-i bubuie pe ucraineni pe front, nu le-ar fi dat drumul pe internet.
Autor: George DAMIAN
Sursa: facebook.com/george.damian