Guvernul francez a anunțat că va aloca 200 de milioane de euro pentru a ajuta viticultorii în dificultate prin finanțarea distrugerii surplusului de vin, într-un efort de a sprijini prețurile și de a răspunde schimbărilor în obiceiurile de consum. Regiuni viticole importante, precum zona Bordeaux, se confruntă cu provocări cauzate de scăderea cererii de vin, costurile ridicate și impactul pandemiei. Supraproducția a dus la scăderea prețurilor și la dificultăți financiare pentru mulți producători de vin din regiunea Bordeaux.
Astfel, Guvernul francez completează un fond inițial de 160 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, cu încă 40 de milioane de euro, pentru a sprijini această inițiativă. Scopul este să se prevină prăbușirea prețurilor și să le permită viticultorilor să găsească surse de venit, în timp ce industria trebuie să se adapteze la schimbările consumatorilor.
Alcoolul din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru utilizare în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produse de curățare și parfum.
„Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, așa că pierdem bani”, a spus Jean-Philippe Granier, de la asociația producătorilor de vin din Languedoc.
Ministerul agriculturii a alocat și 57 de milioane de euro pentru exploatarea viței de vie și alte fonduri pentru a încuraja viticultorii să exploreze și alte produse, cum ar fi măslinele.
Decizia vine în contextul în care consumatorii se îndreaptă spre alte băuturi, iar industria vinului a fost afectată de închiderile de restaurante cauzate de pandemie.
Europa s-a confruntat ultima dată cu un exces de vin la mijlocul anilor 2000, ceea ce a forțat UE să-și reformeze politica agricolă pentru a reduce supraproducția masivă care era stimulată de propriile subvenții. Cu toate acestea, Uniunea Europeană cheltuiește în continuare 1,06 miliarde de euro anual pe sector.