RETROSPECTIVĂ | Topul celor mai importante evenimente, produse pe parcursul săptămânii

Mai multe evenimente importante au avut loc pe parcursul ultimelor șapte zile. Am avut parte atât de știri pozitive, cât și negative, care au fost cap de afiș în presă și care influențează mersul lucrurilor atât în plan local, cât și internațional. ZIUA.md vă prezintă o retrospectivă a celor mai titrate subiecte, care au marcat săptămâna ce se încheie.

LUNI, 24 APRIIE

Ultima săptămână a lunii aprilie, a început cu o sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Moldoveni din toate colțurile lumii au venit în localitățile de baștină pentru a merge la cimitire și a-și cinsti rudele plecate în lumea celor drepți. Paștele Blajinilor este o sărbătoare specifică regiunii noastre, prăznuită după Săptămâna Luminată, iar frumusețea ei constă în faptul că reunește oamenii la vatră, indiferent unde s-ar afla.

MARȚI, 25 APRILIE

Președintele Maia Sandu a organizat un briefing de presă, pentru a face bilanțul programului național „Satul European” și pentru a anunța extinderea acestuia. Șefa statului a vorbit despre un nou proiect, care ar urma să fie implementat de guvern, menit să accelereze procesul de modernizare a satelor, denumit generic „Satul European Expres”. Opoziția a calificat însă aceste acțiuni drept o „pomană electorală”, în ajunul alegerilor locale generale din toamnă.

Aceeași zi a fost marcată de un nou scandal diplomatic cu Rusia. Autoritățile de la Moscova l-au convocat la Ministerul de Externe pe ambasadorul moldovean, pentru a-l anunța despre decizia de a declara patru demnitari moldoveni, un ministru și trei deputați PAS, persona non-grata în Rusia.

Evenimentele cu impact nu s-au încheiat aici. În aceeași zi, Domnica Manole, a fost destituită prin vot secret de la șefia Curții Constituționale și înlocuită cu judecătorul Nicolae Roșca, despre care se spune că ar fi un om apropiat de PAS și Maia Sandu.

MIERCURI, 26 APRILIE

Ziua a început cu noi turbulențe pe scena politică, după ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre faptul că Procuratura Anticorupție, la indicația expresă a partidului de guvernământ, ar intenționa să descindă cu percheziții la mai multe adrese care au legătură cu el, inclusiv acasă la părinții lui, iar ca urmare să-i aresteze mama, Eugenia Ceban, care este și consilier municipal. Perchezițiile însă nu au mai avut loc, iar șefa PA, Veronica Dragalin, a negat informațiile prezentate de Ceban, menționând că „sursele sale din procuratură nu ar fi sigure”.

JOI, 27 APRILIE

Președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a fost lipsit de mandatul de deputat, cu votul majorității parlamentare. Locul lui ar urma să fie ocupat de Vladimir Vitiuc, care a fost anterior deputat comunist, apoi democrat, iar ulterior a aderat la Partidul „ȘOR”, ca apoi să plece și de acolo și să facă depoziții împotriva, după ce fusese arestat. Subiectul a stârnit controverse în parlament și a provocat discuții aprinse, iar liderul PCRM, Vladimir Voronin, a propus ca numărul deputaților să fie redus la 100, pentru a-l împiedica pe Vitiuc să-și preia mandatul.

În aceiași zi, premierul Dorin Recean i-a amenințat cu sancțiuni pe cei care vor purta, pe 9 mai, panglica rusească „Sf. Gheorghe”. Amenințarea premierului a stârnit o reacție nervoasă la Moscova, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a acuzat pe premierul moldovean de abuz, ironizând că, în curând, moldovenii „vor fi sancționați și pentru faptul că respiră”.

În seara aceleiași zile, o nouă declarație a premierului Recean, a provocat rumori în spațiul public. Acesta a spus, la o emisiune televizată, că autoritățile de la Chișinău au întocmit o listă secretă, cu persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, iar printre ele ar fi și președintele rus, Vladimir Putin.

VINERI, 28 APRILIE

Ziua a început cu un și de atacuri venite de la Moscova, din partea unor demnitari de rang înalt, care își exprimă furia pentru faptul că Vladimir Putin a primit interdicție de a intra în Republica Moldova. Primul a reacționat fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, iar ulterior cu o reacție a venit și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Chișinăul s-a arătat deranjat de aceste atacuri și acuzații, iar ca urmare, ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost convocat la Ministerul de Externe, pentru explicații.

SÂMBĂTĂ, 29 APRILIE

Presa rusească dezbate pe larg niște noi modificări la legislația penală în Rusia, care înăsprește pedepsele pentru „trădare de patrie”. Legea, adoptată cu o zi înainte și care prevede închisoare pe viață pentru o astfel de infracțiune, a fost promulgată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Mai mulți analiști independenți consideră însă că, noțiunea de „trădare de patrie” îi vizează pe toți cetățenii care nu sunt de acord cu politica promovată de Kremlin și condamnă invazie rusă în Ucraina.

Tot sâmbătă, Autoritatea Aeronautică Civilă a obligat compania Air Moldova, ca, până în data de 2 mai, să returneze banii pentru bilete tuturor pasagerilor, ale căror curse au fost anulate.

Acestea au fost cele mai importante subiecte, dezbătute pe parcursul săptămânii care se încheie. Redacția ZIUA vă urează tuturor o duminică liniștită.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram