RETROSPECTIVĂ | Topul celor mai importante evenimente, produse pe parcursul săptămânii

Mai multe evenimente importante au avut loc pe parcursul ultimelor șapte zile. Am avut parte atât de știri pozitive, cât și negative, care au fost cap de afiș în presă și care influențează mersul lucrurilor atât în plan local, cât și internațional. ZIUA.md vă prezintă o retrospectivă a celor mai titrate subiecte, care au marcat săptămâna ce se încheie.

LUNI, 1 MAI

În prima zi a lunii mai, când era celebrată Ziua Internațională Muncii, iar bugetarii aveau zi liberă, procurorii și ofițerii CNA nu au avut odihnă. Aceștia au descins, chiar de dimineață, la Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a o reține repetat de a doua figură în Partidul „ȘOR, deputatul Marina Tauber, în timp ce intenționa să zboare în Israel, la o cură de tratament, după cum a spus chiar ea. Se întâmpla chiar de ziua de naștere a Marinei Tauber și a doua zi după alegerile din autonomia găgăuză, la care candidatul Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, s-a clasat pe primul loc.

Potrivit procurorilor, Marina Tauber avea interdicție să părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță. De cealaltă parte, Tauber spune că este victima unui nou dosar la comandă, iar motivul real, care a stat la baza reținerii sale este de a o intimida și de de a o împiedica să se implice în procesele politice.

MARȚI, 2 MAI

Știrea zilei a venit tot din domeiul Justiției. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost finalizat și trimis spre examinare în instanța de judecată. Potrivit ei, în urma investigațiilor, s-a stabilit că prejudiciul adus statului se cifrează la peste 392 de milioane de lei, iar în cauza penală sunt vizate mai multe persoane cu funcții de răspundere la acea vreme.

În aceeași zi, Compania Air Moldova a anulat toate zborurile programate și a încetat să mai vândă bilete. Se întâmpla după ce operatorul aerian a depus în instanță cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei, un plan de acțiuni, care prevede evitarea falimentului, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor.

MIERCURI, 3 MAI

Șoferul care a accidentat o tânără pe viaductul din Chișinău, lăsând-o fără picioare, și-a aflat sentința. Gheorghe Begu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare și obligat să achite Marcelei Paladi un prejudiciu de două milioane de lei.

În aceeași zi, un caz produs în Serbia a șocat opinia publică internațională. Nouă oameni, dintre care opt erau elevi, iar unul gardian, au fost uciși, după ce un adolescent de 14 ani a deschis focul într-o școală din orașul Belgrad. Alte trei persoane au fost grav rănite. Suspectul este un elev în clasa a VII-a, care a fost arestat, la scurt timp după săvârșirea crimelor. Potrivit poliției, băiatul a folosit arma tatălui său.

JOI, 4 MAI

Un nou spectacol cu mascați, de această dată la Primăria Capitalei. Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins cu percheziții la Direcția Sănătate, într-un dosar privind o pretinsă deturnare a ajutoarelor destinate refugiaților transnistreni. Se întâmpla chiar în dimineața în care, la Primărie începea Forumul Social Internațional, la care participau oaspeți din peste 30 de țări. Ca urmare, Boris Gâlcă, șeful Direcției Sănătate a fost reținut, iar ulterior plasat în arest la domiciuliu.

Acțiunea anchetatorilor a fost criticată dur de primarul Ion Ceban, care a calificat-o drept o nouă tentativă de intimidare la adresa sa, la comanda guvernării PAS. Mai mult, el le-a recomandat să verifice pe ce a cheltuit guvernarea PAS un miliard de euro, oferit Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dar și pe ce s-au dus milioanele destinate refugiaților, pe care guvernarea spunea că le cheltuiește zilnic.

VINERI, 5 MAI

Alexandru Slusari, numit de curând membru în Consiliul de administrație al Energocom (compania care gestionează procesul de achiziție a gazelor naturale) a dat peste cap versiunea autorităților referitoare la criza energetică. Potrivit lui, prețul enorm pe care îl plătesc astăzi moldovenii pentru gazele naturale are la bază nu contextul internațional, precum insistă guvernarea, ci deciziile proaste ale factorilor de decizie. Mai exact, spune Slusari, volumul stocurilor procurate în toamna-iarna lui 2022 a fost unul exagerat și neargumentat din punct de vedere economic, iar surplusul este pus acum pe spatele cetățenilor.

Tot vineri, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial sfârșitul pandemiei COVID-19.

SÂMBĂTĂ, 6 MAI

Creștinii ortodocși de stil vechi l-au cinstit pe Sfântul mare mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, iar în multe localități a fost sărbătorit hramul. Între timp, mii de oameni au ales să profite de minivacanța de 9 mai și au format cozi la punctele de trecere a frontierei cu România.

În aceeași zi, la Londra a avut loc un eveniment urmărit pe tot globul pământesc. Charles al III-lea a fost încoronat oficial Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul unei ceremonii la care au participat o mulțime de personalități și figuri politice de prim-rang. Printre oaspeții prezenți la Londra s-a numărat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Acestea au fost cele mai importante subiecte, dezbătute pe parcursul săptămânii care se încheie. Redacția ZIUA vă urează tuturor o duminică liniștită.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram