Reuniune NATO la Bruxelles: Sprijin militar pentru Ucraina și perspectivele aderării la Alianță, discutate înainte de summitul din iulie de la Washington

Miniștrii de Externe din cele 32 de state membre ale NATO se reunesc la Bruxelles miercuri și joi pentru a discuta despre un sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina. Acesta include o propunere de a crea un fond de 100 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit diplomaților citați de Reuters, inițiativa care aparține secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, vizează consolidarea rolului Alianței Nord-Atlantice în coordonarea furnizării de arme, muniții și echipamente către Ucraina pentru a sprijini eforturile acesteia în lupta împotriva invaziei Rusiei.

Dacă va fi aprobată, măsura ar acorda alianței controlul grupului de sprijin pentru arme Ramstein condus de SUA și ar permite acestuia să gestioneze furnizarea de arme letale către Ucraina pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022.

Până acum, NATO, ca organizație, s-a concentrat pe ajutorul neletal pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanșa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. În schimb, aliații au furnizat ajutoare de miliarde de dolari și euro în arme pe bază bilaterală.

Reuniunea are și o valoare simbolică importantă, în contextul aniversării a 75 de ani de la fondarea NATO și va pregăti un summit al liderilor alianței care va avea loc la Washington în luna iulie.

În ajunul reuniunii de la Bruxelles, secretarul american de Stat, Antony Blinken a călătorit la Paris, unde a avut întruniri cu ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, cu șeful diplomației franceze, Stéphane Séjourné, iar în cursul serii a fost primit la Palatul Elysée, de președintele Emmanuel Macron.

Întrebaţi în cadrul unei conferințe de presă comune despre perspectiva aderării Ucrainei la NATO, Stephane Sejourne şi Antony Blinken s-au referit la comunicarea făcută la summitul de la Vilnius în iulie anul trecut, unde s-a vorbit despre aderare fără un calendar.

„Statele membre se angajează să sprijine reformele Ucrainei pe calea integrării în NATO. În următoarele câteva ore, în următoarele câteva zile, vom confirma această unitate a ţărilor NATO în jurul acestei formule, care ar trebui să rămână aceeaşi cu cea de la Vilnius”, a declarat Stephane Sejourne.

„Aşa cum au spus aliaţii la Vilnius, Ucraina va fi membră a NATO”, a afirmat Blinken, adăugând că „trebuie să avem o foaie de parcurs foarte bună şi foarte clară pentru a ajunge la această concluzie”.

„Şi cred că summitul NATO şi cea de-a 75-a aniversare vor fi foarte concentrate, într-un mod foarte concret, asupra modului de stabilire a acestei foi de parcurs”, a declarat el.

La reuniune va fi discutată inclusiv problema transferurilor de arme către Rusia.

„Lucrăm zi de zi pentru a preveni în mod eficient transferul de arme şi materiale către Rusia destinate alimentării acestei maşinării de război şi alimentării bazei industriale de apărare a Moscovei. (…) Pentru că aceasta nu este doar o ameninţare pentru Ucraina. Este o ameninţare la adresa securităţii europene în ansamblu”, a mai afirmat Blinken.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...