Social democrații moldoveni amintesc promisiunile PAS din campanie pentru fermieri: Vremurile bune pentru agricultori se amână, iar ei rămân singuri în fața problemelor

Majorarea fondului de subvenționare până la 1,5 miliarde de lei anual, crearea unui Centru Agroalimentar modern, stoparea abuzurilor marilor intermediari și monopoliști, precum și eliminarea schemelor din domeniul petrolier și ieftinirea motorinei. Sunt doar câteva dintre promisiunile Partidului Acțiune și Solidaritate, făcute agricultorilor, în campania parlamentară de acum doi ani. 

Acestea au fost trecute în revistă de către președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, care a adăugat că niciuna dintre promisiunile făcute de PAS nu a fost realizată până acum. 

„Campania electorală pentru parlamentarele din 2021 a PAS a fost doldora de promisiuni pentru sectorul agricol. Pliante și broșuri frumos colorate, distribuite la întâlnirile electorale, în cutiile poștale dar și pe rețelele sociale. Iată doar câteva dintre promisiunile „vremurilor bune” pentru agricultori: Vom majora Fondul de subvenționare până la 1,5 miliarde anual și vom orienta suportul statului pentru producătorii care investesc în agricultura de valoare înaltă și tehnologii de producere și în procurarea sistemelor de protecție contra calamităților naturale. Vom suspenda  obligațiile fiscale și procedurile de executare silită în privința gospodăriilor țărănești de fermieri inactive. Vom negocia sprijin pentru agricultură și dezvoltare rurală oferit în cadrul Parteneriatului Estic al UE. Vom negocia cote mai mari de export pe piața UE pentru mai multe tipuri de produse agroalimentare. Campania electorală a trecut, PAS a ajuns la guvernare, dar din toată această listă de promisiuni pentru fermieri nu s-a realizat nimic. Vremurile bune pentru agricultori se amână, iar ei rămân de unii singuri în fața problemelor”, a scris Ion Sula pe Facebook. 

Amintim că agricultorii moldoveni au protestat, săptămâna trecută, față de inacțiunile guvernării PAS. Fermierii solicită Guvernului să își asume public, în formă scrisă, o serie de angajamente. Este vorba despre alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță etc). De asemenea, solicită restricționarea temporară, prin decizia CSE, a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui în Republica Moldova din Ucraina. 

De asemenea, fermierii cer obligarea Portului Giurgiulești să exporte, în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023, doar producția agricolă de origine moldovenească. Mai mult, aceștia cer să le fie achitate, până la 1 iulie 2023, toate datoriile la subvențiile pentru anul 2022. Fermieri mai cer modificarea legii  cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram