Tiraspolul insistă ca trupele rusești de pacificare să rămână în regiunea transnistreană, indiferent cum vor evolua lucrurile

Trupele de pacificare rusești vor rămâne în Transnistria, chiar dacă autoritățile de la Chișinău se vor retrage din actualul format de negocieri privind reglementarea pașnică a conflictului. Asigurarea vine din partea pretinsului ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, și a fost făcută într-un interviu pentru ziarul rusesc Izvestia, citat de agenția TASS.

Afirmația vine în contextul în care mai multe voci de la Chișinău cer ca actuala misiune de pacificare să fie înlocuită cu una civilă sub mandat internațional.

„Pentru partea transnistreană, există o singură opțiune – de a menține pacea și securitatea pe cele două maluri ale Nistrului, în cadrul structurilor care există în prezent. Chiar dacă Moldova va încerca să iasă din acest format, noi considerăm că nu există motive pentru a înlocui misiunea de pacificare. Ea trebuie păstrată în orice situație, deoarece pe malul stâng al Nistrului locuiesc jumătate de milion de oameni, dintre care aproximativ 250 000 sunt cetățeni ai Federației Ruse. Acești oameni trebuie să fie apărați”, a declarat Ignatiev.

Așa-numita misiune de pacificare din stânga Nistrului a fost instituită în urmă cu 30 de ani, după semnarea, la 21 iulie 1992, a acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului transnistrean, semnat de către președintele Rusiei de atunci, Boris Elțin, și șeful statului moldovean, Mircea Snegur. Acestea sunt formate din contingente militare ale Rusiei, Republicii Moldova și a regimului separatist. Pe lângă „căștile albastre”, Rusia mai mai are un contingent, care staționează ilegal în regiunea transnistreană, care reprezintă o parte din fosta Armată a 14-a, care a luptat, în 1992, în războiul de la Nistru contra combatanților moldoveni.

Rusia s-a angajat, încă în 1999, la Summitul OSCE de la Istanbul, să-l retragă trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova, însă nu și-a respectat până astăzi acest angajament. Chișinăul a acuzat, în repetate rânduri, Moscova, inclusiv de la tribuna ONU, că ocupă ilegal o parte a teritoriului Republicii Moldova, dar, până în prezent, situația rămâne neschimbată.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram