Ucraina se transformă într-un șantier gigantic. Occidentul pregătește un nou plan Marshall, iar țările-prietene câștigă deja contracte de miliarde

Deși războiul din Ucraina este încă în plină desfășurare, țara vecină este pe cale să se transforme în cel mai mare șantier din lume. Ziarul Financiar din România publică un articol amplu, în care relatează despre faptul că licitațiile pentru reconstrucția infrastructurii distruse de lupte și bombardamente au început, iar țările occidentale, care și-au manifestat solidaritatea și au sprijinit poporul ucrainean, se bucură de prioritate în obținerea contractelor.

Polonia şi statele baltice au oferit cel mai mare ajutor raportat la populaţie. Este vorba de ajutor umanitar şi mai ales militar. Cehia se distinge prin rapiditatea cu care a acţionat în susţinerea cu armament şi tancuri a armatei ucrainene. Potrivit sursei citate, giganţii de pe Wall Street au misiunea de a se ocupa de finanţare, iar primele contracte sunt câștigate deja de companiile poloneze și cele cehe.

Astfel, Cehia trimite în Ucraina generatoare de electricitate şi delegaţii care să identifice nevoile de reconstrucţie pe teren, să le evalueze şi să aducă ajutor, și se concentrează pe oraşul Dnipro, din estul ţării, devastat de atacurile aeriene ruseşti. În ianuarie, guvernul ceh şi cel ucrainean au încheiat un acord pentru implicarea companiilor cehe în reclădirea Ucrainei, primul pas fiind stabilirea unui grup de lucru. Mai mult, guvernul de la Praga a lansat o nouă funcţie, cea de comisar guvernamental pentru reconstrucţia Ucrainei, un coordonator care trebuie să se ocupe de ajutarea Ucrainei maximizând în acelaşi timp oportunităţile pentru companiile cehe.

În același timp, firmele poloneze au început deja să participe la construirea Ucrainei. O companie poloneză, Drogbud, a câştigat deja mai multe licitaţii pentru reconstrucţia de drumuri, iar o altă firmă din Polonia, Unibep, a câştigat un contract finanţat de guvernul polonez pentru modernizarea mai multor puncte de trecere a frontierei pe partea ucraineană.

Banca Mondială estima că, până în februarie, costurile reclădirii ţării se ridicau la 411 miliarde de dolari. Este o sumă echivalentă cu dublul PIB-ului ucrainean de dinainte de război şi un efort financiar pe care, evident, Ucraina nu şi-l permite. Statele occidentale promit ajutor, caută surse de finanţare, înfiinţează diverse fonduri şi se vorbeşte chiar şi de un nou plan Marshall. Un grup de parlamentari din diverse ţări, cele mai multe europene, cunoscut ca United for Ukraine Network, a lansat ideea unui plan Marshall de 750 miliarde euro, bani care ar ajunge la o mulţime de companii străine.

Articolul integral îl găsiți aici.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram