IN MEMORIAM | Acum 69 de ani, se năștea unul dintre cei mai mari artiști și patrioți români, Ion Aldea-Teodorovici

Marele compozitor, interpret și patriot român, Ion Aldea-Teodorovici, unul dintre vârfurile de lance ale Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia și un titan al culturii naționale, ar fi împlinit astăzi 69 de ani.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, de marea sărbătoare a Bunei Vestiri, în orașul Leova, din sudul Republicii Moldova. Era mezinul familiei și mai avea doi frați Adrian și Petre.

De la tatăl său, care a fost preot, a moștenit dragostea față de muzica sacră, ceea ce l-a inspirat în piesele pe care avea să le scrie mai târziu.

În 1961, vine la Chișinău, și devine elev al Școlii de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde studiază clarinetul, până în 1969, când se înscrie la „Școala medie de muzică” din Tiraspol, pe care o absolvește în 1973. Este înrolat în armata sovietică în orașul Zaporojie, RSS Ucraineană; aici, tânărul artist devine artilerist. L-a salvat de manevrele militare un general ucrainean, mare amator de jazz-band care, într-o zi, a ascultat întâmplător, la radio, în cadrul emisiunii pentru ostași, cântecul „Crede-mă, iubire”, intepretat de Sofia Rotaru și semnat de tânărul compozitor Ion Aldea-Teodorovici.

Din 1975 și până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziție și pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chișinău, activează în cadrul formației de muzică ușoară „Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan. Aici se manifestă în calitate de instrumentist, compozitor și solist. Tot în acești ani, lansează piesa „Seară albastră”.

În 1981 Ion se căsătorește cu Doina Marin. La 5 august 1982 se naște fiul lor, Cristofor Aldea-Teodorovici. Tot pe atunci, duetul Doina și Ion este lansat la o seară de creație a poetului Grigore Vieru. Împreună cu soția sa a militat pentru reunirea Basarabiei cu România. A optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română și au pus bazele muzicii patriotice, care a trezit la viață întreg spiritul românesc din Basarabia.

În noaptea fatidică de 29 spre 30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău s-a izbit violent într-un copac, în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. În urma acestui cumplit accident, cei doi mari artiști s-au stins din viață, Ion Aldea Teodorvici având atunci doar 38 de ani, iar Doina Aldea Teodorovici 33 de ani.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram