Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, îi numește „șarlatani” pe cei care critică modul în care este organizată licitația pentru înstrăinarea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit lui, aceștia ar fi finanțați de „grupul criminal Șor”, cu scopul de a destabiliza situația. Referitor la acuzația că ar fi aranjat lucrurile în așa fel, încât să fie favorizată o companie anume, el a spus nu are nicio legătură cu agentul economic respectiv.
„Eu nu am nicio treabă cu această companie, să fie foarte clar. Nu m-am întâlnit niciodată cu reprezentanții acestei companii. Nu știu cine sunt ei, cine sunt cei din România, unde își au oficiul ș.a.m.d. Nu am avut nicio discuție, nici telefonică, nici prin internet. Toate speculațiile din spațiul public referitoare la afilierea mea sau anumite acțiuni pe care le face ministerul referitor la această companie sunt un fals. Și am să rog pe toată lumea să se oprească din a distribui falsuri”, a declarat Andrei Spînu, la emisiunea „În Profunzime”, de la PRO TV Chișinău.
În același context, el a menționat că spațiile comerciale care urmează fi transmise în gestiune unei „companii strategice” generează venituri de milioane, de aceea, actualii beneficiari ar încerca să blocheze procesul.
„Tot acest scandal în jurul licitației, din punctul meu de vedere, este generat de grupul criminal Șor, care înțelege că într-un timp foarte scurt își va pierde toate veniturile pe care le generează acele spații. Toți șarlatanii de pe grupurile de Telegram încearcă să destabilizeze situația. Nu m-aș mira dacă toți ar fi finanțați din același punct”, a mai spus Andrei Spînu.
Menționăm că scandalul a pornit de la faptul că mai mulți observatori au remarcat că licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport a fost, în mod dubios, adaptată unor cerințe care corespund exact caracteristicilor companiei franceze „Lagardere”, ceea ce a generat suspiciunea că anume ea ar urma să fie favorizată în acest caz.
Între timp, s-a aflat că această companie și-a înregistrat o reprezentanță în Republica Moldova, în luna noiembrie 2023, cu puțin timp înainte ca autoritățile să anunțe despre intenția de a înstrăina spațiile de la aeroport, iar ceea ce a ridicat și mai multe semne de întrebare a fost că firma respectivă își are adresa juridică într-un apartament dintr-un fost cămin din sectorul Buiucani al Capitalei.
Mai mult decât atât, a mai apărut informația că aceeași companie „Lagardere” a participat la o licitație similară la Aeroportul Otopeni din București, iar ca urmare, a ajuns în vizorul DNA, fiind bănuită că ar fi trucat concursul.
Anterior, același ministru Spînu declara că poartă personal discuții cu anumite companii „cu experiență în domeniu”, care ar urma să preia în gestiune aeroportul din Chișinău.