Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, se arată sceptic în privința termenului limită stabilit de Maia Sandu pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit lui, nu există precedente ca negocierile să se fi încheiat în cinci ani, în plus, în cazul nostru nu-i nici măcar clar când vor începe acestea. Subiectul a fost discutat în cadrul unei emisiuni la PS News România.
În context, diplomatul a calificat drept „infantilă”, declarația fostului ministru de Externe, Nicu Popescu, din decembrie, când anunța că negocierile vor începe „de mâine”.
„Întrebarea pentru Chișinău este când totuși se lansează negocierile? Domnul ministru Popescu, fiind la Bruxelles în decembrie, după decizia istorică a Consiliului European, a declarat că, de mâine, lansăm negocierile. Stai un pic, avem nevoie de un cadru aprobat de Comisie, de țările membre, următorul președinte al Consiliului European va lansa oficial negocierile. A fost o declarație infantilă”, a menționat Tudor Ulianovschi.
Potrivit lui, în primul rând, guvernarea de la Chișinău ar trebui să se clarifice care instituție este responsabilă direct de aceste negocieri, ca să nu fie suprapunere, și cine va fi negociatorul șef.
„În Republica Moldova nu există acea capacitate administrativă, mă refer la resurse umane, la specialiști, pentru că mulți au fost plecați sau au plecat. Nu știu cum e la Kiev, dar mulți de la Chișinău încă nu conștientizează ce presupune aderarea și ce negocierile”, a subliniat Tudor Ulianovschi.
Referitor la anul 2030, stabilit de Maia Sandu drept termen limită, diplomatul a accentuat că aici prioritate trebuie să aibă calitatea reformelor, nu viteza.
„Viteza de aderare nu trebuie să fie scop în sine. Trebuie să ne concentrăm pe calitate și pregătirea Republicii Moldova, nu doar a unei părți a societății. Întreaga societate. Atât aspectul psihologic și social, cât și aspectul economic. Modificarea cadrului legal nu este un rezultat, este doar un instrument care facilitează implementarea acelor angajamente. Este important să-ți pui un plan și să stabilești o limită. Doamna președinte Maia Sandu a declarat că ne vom integra până în 2030. Este o declarație politică. Ar fi o declarație realistă dacă ar exista precedente, dar nici o țară nu a reușit să adere în cinci ani și jumătate. Procesul durează foarte mult, iar noi nici măcar nu am lansat negocierile”, a menționat fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi.